Oglasi

Erdogan poručio EU: Od 1963. godine zavlačite Tursku

Turski predsjednik je tokom posjete Mađarskoj izjavio da Evropska unija treba njegovoj zemlji dati signale ako želi Ankaru primiti u blok, ili otvoreno reći ako je ne želi.
Recep Tayyip Erdogan je Izrazio zahvalnost Mađarskoj zbog solidarnosti i podrškeAnadolija

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je tokom posjete Mađarskoj izjavio da Evropska unija treba njegovoj zemlji dati signale ako želi Ankaru primiti u blok, ili da im otvoreno kaže ako ih ne želi u toj zajednici.

"Ako može - može, ako ne - ne. Mora se biti iskren. Ako ćete nas uzeti - dajte znak, ako nećete - to nam recite", rekao je on na konferenciji za medije s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Istakao je da EU od 1963. godine zamajava njegovu zemlju u vezi s mogućim članstvom u Uniji.

"Od 1963. godine zavlačite Tursku. Nijednoj državi članici EU-a nije učinjena tolika nepravda", kazao je turski predsjednik, prenosi Andolija.

Dotakao se i krize u Siriji, napominjući kako u Turskoj trenutno boravi oko 3,5 miliona izbjeglica iz te zemlje.

Cilj pet milijardi dolara

"U Turskoj je trenutno oko 3,5 miliona izbjeglica iz Sirije i oko 500.000 iračkih izbjeglica", kazao je.

Izrazio je zahvalnost Mađarskoj zbog solidarnosti i podrške koju je pružila Turskoj nakon pokušaja državnog udara 15. jula 2016. godine.

"Nakon pokušaja državnog udara 15. jula, Mađarska je bila jedna od zemalja koja se najsnažnije solidarizirala s našom zemljom. Nikada nećemo zaboraviti ovu solidarnost", rekao je Erdogan, dodajući da je cilj da Turska i Mađarska dostignu trgovinsku razmjenu od pet milijardi dolara.

"Prošle godine smo imali trgovinsku razmjenu od 2,6 milijardi dolara. Naš zajednički cilj je da tu cifru u najskorije vrijeme povećamo na pet milijardi dolara", kazao je Erdogan.

Predsjednik Turske boravi u posjeti Mađarskoj na poziv predsjednika Mađarske Janosa Adera.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.