Erdogan podnio krivičnu prijavu protiv holandskog desničara Wildersa

U prijavi Recepa Tayyipa Erdogana je istaknuto da je Geert Wilders prekršio turski zakon (AP)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan podnio je krivičnu prijavu protiv lidera holandske krajnje desničarske Stranke slobode Geerta Wildersa zbog krivičnog djela “vrijeđanje predsjednika”.

U prijavi, koju je Erdoganov advokat Huseyin Aydın podnio glavnom državnom tužilaštvu u Ankari, navedeno je da je Wilders počinio krivično djelo u kojem je vrijeđao Erdogana.

Wilders je prije dva dana na društvenoj mreži Facebook podijelio karikaturu Erdogana s bombom na glavi, uz opis “Terorist”, dok je na bombi napisano “AK Parti” (Partija pravde i razvoja), ime Erdoganove stranke.

U prijavi je istaknuto da to jasno predstavlja kršenje turskog zakona, budući da je krivično djelo usmjereno protiv predsjednika države.

U vezi s predmetnim krivičnim djelom, istaknuto je da nije moguće postove osumnjičenog Wildersa na društvenim mrežama tretirati u okviru slobode misli i izražavanja, a advokat se poziva i na odluke Evropskog suda za ljudska prava i Evropske konvencije o ljudskim pravima (ECHR).

‘Sloboda izražavanja nije apsolutno pravo’

“Sloboda izražavanja ne može se smatrati neograničenim pravom i može biti ograničena na svrhe utvrđene u Stavci 2. Člana 10. ugovora. Ova situacija pokazuje da sloboda izražavanja nije apsolutno pravo i omogućuje intervenciju. Unatoč važnosti u demokratskom društvu, sloboda izražavanja nije apsolutna i podliježe određenim ograničenjima”, navedeno je u prijavi, prenosi Anadolija.

Advokat Aydin podvlači kako je osumnjičeni Wilders, u postu kojim je ciljao na Erdogana, koristio izraze koji vrijeđaju čast i dostojanstvo predsjednika Turske, a krivično djelo je počinio javno ciljajući njegovu ličnost, dostojanstvo i ugled.

Uz sve navedeno, advokat je zatražio da se protiv osumnjičenog pokrene istraga za krivično djelo i protiv njega otvori javna optužnica.

Izvor: Agencije