Erdogan optužio Twitter za utaju poreza

Nedavnu Erdoganovu blokadu Twittera brzo je zaobišlo blizu 12 miliona korisnika te mreže u Turskoj (EPA)

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan optužio je u subotu Twitter za utaju poreza, nakon što su na toj mreži objavljene snimke prisluškivanih telefonskih razgovora, koje bacaju sumnju na njegove najbliže suradnike u korupcijskoj aferi.

“Twitter, YouTube i Facebook su međunarodne tvrtke osnovane radi dobiti. Twitter je istodobno i utajivač poreza. Pozabavit ćemo se time”, najavio je Erdogan u izjavi koju je prenijela televizija.

Na zahtjev Vlade, turski telekomunikacijski operater zapriječio je 20. ožujka pristup društvenoj mreži Twitter, na kojoj su predstavnici oporbe objavili audiozapis prisluškivanog telefonskog razgovora koji optužuje Erdogana za veliku korupcijsku aferu.

Odluka Ankare potaknula je lavinu kritika njezinih saveznika u NATO-u i u organizacijama za ljudska prava.

Odluka Ustavnog suda

Potonje su ocijenile da taj korak dovodi u sumnju ispunjenje obveze koju je Turska, koja želi članstvo u Europskoj uniji, preuzela u vezi s poštivanjem europskih propisa i vrijednosti.

Iako nerado, Ankara je 3. travnja morala ukinuti blokadu Twittera, sukladno odluci Ustavnog suda, koji je ocijenio da se tom odlukom krši ustavno pravo na slobodu govora.

Premijer je kritizirao najviši turski sud koji je, prema njegovu mišljenju, “stao u obranu trgovačkog prava međunarodnih društava, a ne u obranu vlastite zemlje”.

Blokadu Twittera brzo je zaobišlo blizu 12 milijuna korisnika te mreže u Turskoj, šaljući tweetove putem SMS-a i mijenjajući parametre na internetu.

Erdogan je premijer Turske već 11 godina, a zapovijedio je zabranu pristupa društvenim mrežama uoči lokalnih izbora 30. ožujka, na kojima je nadmoćno pobijedio usprkos optužbama za korupciju.

Izvor: Agencije