Erdogan najavio produženje vojne operacije u Siriji

Erdoğan je naglasio da je cilj operacije očistiti regiju Afrin od grupe ISIL i YPG-a (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan upozorio je da će Turska produžiti svoju vojnu operaciju u Siriji i usmjeriti je na grad Manbij, zbog čega bi se turske snage mogle naći u sukobu sa snagama svog saveznika u NATO-u, Sjedinjenih Američkih Država.

Turska zračna i kopnena operacija, koja je ušla u peti dan, usmjerena je na kurdsku miliciju Jedinice narodne zaštite (YPG) u području Afrina, a prodor prema Manbiju, udaljenom 100 kilometara istočno od grada Afrina, mogao bi ugroziti američki plan stabilizacije velikog dijela sjeveroistoka Sirije, prenosi Hina.

Rastuće napetosti

Razmimoilaženje u vezi sa Sirijom urodilo je rastućim napetostima između Washingtona i Ankare, koje, kako se čini, dosežu vrhunac.

Za Sjedinjene Američke Države YPG je jedan od ključnih saveznika u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

U utorak je turski predsjednik telefonski razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom o turskoj vojnoj operaciji na sjeverozapadu Sirije, a ranije je o tome razgovarao i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, javljaju agencije.

Erdoğan je naglasio da je cilj operacije očistiti regiju Afrin od organizacija kao što su Jedinice narodne zaštite i ISIL, prenosi Anadolija.

Izvor: Agencije