Erdogan: Između grčkih i postupaka nacista nema razlike

Erdogan je iznio kritike na račun Grčke zbog postupanja prema migrantima na granici (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će Turska nastaviti s aktuelnim mjerama na granicama sve dok konkretno ne budu ispunjena sva njena očekivanja, uključujući otvaranje poglavlja o slobodnom kretanju, revidiranju carinske unije i finansijske pomoći Evropske unije, javlja Anadolija.

Erdogan je govorio na redovnom sastanku parlamentarnih zastupnika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari, a tom prilikom osvrnuo se na aktuelna događanja.

U fokusu njegovog obraćanja bila je migrantska kriza te situacija u Idlibu.

Poručio je da je Turska u Siriji dogovorila privremeno primirje i ostale sporazume jer je željela održivo rješenje za krizu u Idlibu.

“Dogovorili smo privremeni prekid vatre i ostale sporazume kako bismo pronašli, za sve strane, razumno, izvodljivo i održivo rješenje za krizu u Idlibu, a ne zbog toga što nemamo snage za borbu protiv režima i terorističkih organizacija”, poručio je Erdogan.

‘Revidiranje carinske unije i finansijska pomoć’

“Pridržavat ćemo se obećanja koje smo dali sve dok režim i milicije koje ga podržavaju pokažu istu osjetljivost. Ako oni ne budu ispunili svoja obećanja, nećemo se suzdržavati da naš odgovor bude još žešći nego što je to bilo prošlog puta.”

Iznio je kritike na račun Grčke zbog postupanja prema migrantima na granici dvije države, poručivši da su takva nečovječna postupanja barbarizam.

“Nevine ljude, koji nemaju drugog cilja osim spasiti svoj život i osigurati djeci bolju budućnost, izlagati nečovječnim postupanjima poput otvaranja vatre, bacanja suzavca i polijevanja vrelom vodom, barbarizam je u pravom smislu te riječi”, poručio je Erdogan, naglasivši da “između onoga što su činili nacisti i onoga što vidimo na grčkoj granici nema nikakve razlike”.

Dodao je da “mjere na granicama ostaju do ispunjenja očekivanja Turske: otvaranje poglavlja, revidiranje carinske unije i finansijske pomoći”.

“Neregularni val migranata prema Evropi neće biti ograničen samo na Grčku nego će se proširiti na cijelo Sredozemlje kad vrijeme postane toplije”, upozorio je Erdogan, dodala je Hina.

Rekao je da će Turska svoje prijedloge iznijeti do samita EU-a 26. marta. 

Izvor: Agencije