Erdogan: ISIL i Al-Kaida opasnost za cijeli svijet

Nema izgovora za naoružavanje terorističkih organizacija, kazao je Recep Tayyip Erdogan (Arhiva)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je, povodom 72. godišnjice osnivanja Ujedinjenih naroda, istakao da oružane grupe kao što su Islamska država Irak i Levant i Al-Kaida predstavljaju opasnost po sigurnost i stabilnost Turske, ali i ostatka svijeta.

“Zločinačke grupe kao što su ISIL, Al-Kaida, YPG [Jedinice za zaštitu naroda], PKK [Radnička partija Kurdistana, DHKP-C [Revolucionarna narodnooslobodilačka partija – Front] i FETO [skraćenica koju turske vlasti koriste za naziv pokreta imama Fethullaha Gulena] predstavljaju ozbiljan rizik ne samo za sigurnost naše zemlje, nego i za sigurnost i stabilnost regije i cijelog svijeta. Nema izgovora za naoružavanje terorističkih organizacija i nikakve kalkulacije ne mogu opravdati legitimizaciju terorizma. Stoga solidarnost i saradnja u borbi protiv terorizma predstavljaju imperativ, posebno pod okriljem UN-a”, kazao je Erdogan u poruci.

Dodao je kako Turska daje značajan doprinos očuvanju mira i sigurnosti u svijetu, podsjećajući na aktivnosti njegove zemlje u okviru “Saveza civilizacija”, osnovanog 2005. godine na inicijativu španske i turske vlade, pod pokroviteljstvom UN-a.

Poziv na snažniju saradnju

Premijer Turske Binali Yildirim je u poruci, objavljenoj istim povodom, kazao da borba protiv terorizma u svijetu može uroditi plodom samo uz snažnu međunarodnu saradnju i solidarnost.

Stoga je pozvao međunarodnu zajednicu na snažniju saradnju u borbi protiv ove pošasti koja prijeti cijelom svijetu.

UN je međunarodna organizacija osnovana 24. oktobra 1945. godine s ciljem unapređenja međunarodne saradnje.

Formirana je nakon Drugog svjetskog rata, a zamijenila je Ligu naroda.

Na dan osnivanja organizacija je imala 51 članicu, dok se trenutno pod okriljem UN-a nalaze 193 članice.

Izvor: Agencije