Erdogan i Trump razgovarali o sistemu S-400

Donald Trump, Recep Tayyip Erdogan
Erdogan je rekao da, iako uživa u dobrim odnosima s Trumpom, isto ne može reći i za ostale američke zvaničnike (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom ponovio je prijedlog da se formira zajednička radna grupa za odbrambeni sistem S-400, javlja Anadolija.

Erdogan i Trump razgovarali su telefonom, a tom prilikom najviše je riječi bilo o najbitnijim bilateralnim i regionalnim pitanjima.

“Predsjednik Turske u razgovoru s Trumpom ponovo je iznio prijedlog da se formira zajednička radna grupa za odbrambeni sistem S-400, za koji postoji plan da se nabavlja iz Ruske Federacije”, rekao je Fahrettin Altun, šef Odjela za komunikacije pri Uredu predsjednika Turske.

Tokom razgovora iskazano je i zadovoljstvo uklanjanjem dodatnih tarifa SAD-a za sektor čelika te je naglašeno da će takva odluka doprinijeti da dvije zemlje dostignu cilj trgovinske razmjene od 75 milijardi dolara.

Dvojica predsjednika dogovorila su se da se sastanu na margini samita G20, koji će biti održan u Japanu.

Ankara spremna na sankcije

Turski ministar odbrane Hulusi Akar prošle sedmice izjavio je da vidi poboljšanje u pregovorima sa SAD-om povodom kupovine ruskog raketnog sistema S-400 i američkih borbenih aviona F-35.

No, šef turske odbrane dodao je da se zvanična Ankara priprema i za potencijalne sankcije koje bi mogao izreći Washington.

Turska i SAD u sukobu su u vezi s odlukom Ankare o kupovini ruskog odbrambenog sistema S-400, koji se, po američkoj ocjeni, ne može integrirati u sisteme Sjevernoatlantske alijanse.

Washington kaže da bi taj potez ugrozio ulogu Ankare u proizvodnji aviona borbenih aviona Lockheed Martin F-35.

Izvor: Agencije