Erdogan i Putin razgovarali o operaciji u Siriji

'Turska daje veliki značaj saradnji s Rusijom u vezi s pitanjem Sirije', rekao je Erdoğan (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan razgovarao je telefonom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o turskoj vojnoj operaciji na sjeverozapadu Sirije, a prethodno je o tome razgovarao i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, javljaju agencije.

Iz Ureda predsjednika Turske saopćeno je da su dvojica predsjednika razgovarala o posljednjim događanjima u Siriji i operaciji “Maslinova grančica” u Afrinu.

Erdogan je naglasio da je cilj operacije očistiti regiju Afrin od organizacija kao što su Jedinice narodne zaštite (YPG) i Islamska država Irak i Levant (ISIL), prenosi Anadolija.

Dodao je i da je jedan od ciljeva zaštita nacionalne sigurnosti Turske, napominjući da se operacijom daje znatan doprinos i u pogledu političkog jedinstva i teritorijalnog integriteta Sirije.

Istakao je da Turska daje veliki značaj saradnji s Rusijom u vezi s pitanjem Sirije.

Dvojica čelnika razgovarala su i o odnosima Turske i Rusije.

Izrazili su odlučnost da nastave sa zajedničkim naporima u cilju postizanja političkog rješenja za Siriju na Kongresu nacionalnog dijaloga Sirije, koji će se krajem januara održati u ruskom Sočiju.

Razgovor s Trumpom

Istovremeno, neimenovani visoki zvaničnik američke administracije rekao je da će i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump uskoro imati telefonski razgovor s Erdoğanom kako bi izrazio zabrinutost zbog turske ofanzive protiv kurdskih snaga na sjeverozapadu Sirije, navodi Reuters.

Isti zvaničnik naveo je da su turski zvaničnici poslali “konfliktne signale” u vezi s razmjerama ofanzive protiv kurdskih Jedinica narodne zaštite, koje uživaju podršku SAD-a, u sirijskoj regiji Afrin.

“Morat ćemo vidjeti kako se situacija razvija na terenu. Ali, naša je poruka jedinstvena. Pozvat ćemo ih da ograniče upad koliko god je to moguće i to ćemo cijeniti”, rekao je američki zvaničnik, prenosi Tanjug.

Drugi, također, neimenovani zvaničnik administracije SAD-a rekao je da Trump planira razgovarati s Erdoğanom u srijedu.

Izvor: Agencije