Erdogan govorio o Izetbegovićevom amanetu

Turski predsjednik je podsjetio kako je Izetbegovića posjetio u bolnici samo dan prije njegove smrti (Anadolija)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan govorio je danas o posjeti Aliji Izetbegovića, dan prije njegove smrti, kao i o amanetu koji mu je ostavio.  Erdogan je o prvom predsjedniku BiH govorio dan nakon što je izjava bošnjačkog člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića kako je njegov otac Bosnu i Hercegovinu ostavio u amanet predsjedniku Turske Erdoganu izazvala brojne žestoke reakcije.

“Alija Izetbegović historiju nije ograničavao svojim vijekom”, kazao je Erdogan u Istanbulu na sastanku Međunarodnog civilizacijskog vijeća, javlja agencija Anadolija.

Turski predsjednik je podsjetio kako je Izetbegovića posjetio u bolnici samo dan prije njegove smrti, te da mu je Izetbegović tada kazao:

“Tayyip, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte”.

‘Više nego izraz ljubaznosti’

Dodao je kako ova oporuka rahmetli Alije Izetbegovića, koji je osim veliki državnik, bio i jedan od najvažnijih islamskih mislilaca našeg stoljeća, nipošto nije bio samo jedan izraz njegove ljubaznosti.

“Oni koji historiju ne ograničavaju periodom koji su sami živjeli, oni koji uspijevaju izgraditi most između prošlosti i budućnosti, oni drugačije gledaju na svoju budućnost. I rahmetli Alija je tako gledao. Činjenica da je Bosnu dao u amanet Turskoj, je manifest njegovog civilizacijskog horizonta. Jer, Alija je vidio i znao da muslimani jedino jedinstveni, u zajedništvu i solidarizirajući se jedni s drugima, mogu ostvariti svoju civilizacijsku misao. U tom smislu, ono što nam je danas neophodno kada su u pitanju problemi u islamskom svijetu, jeste da onima koji su u njih bolno i očajno upali omogućimo da na njih pogledaju iz mnogo šire perspektive”, rekao je Erdogan.

Bakir Izetbegović: Reakcije cjepidlačenja

Bakir Izetbegović izjavio je da su reakcije na njegovu izjavu da je njegov otac Alija ostavio BiH u amanet predsjedniku Turske Erdoganu, “cjepidlačenja”.

“To su cjepidlačenja, jer šta je amanet nego briga? Ostaviti nekome nešto u amanet znači ostaviti mu brigu nad nečim”, rekao je Izetbegović poslije sjednice Predsjedništva SDA.

Jučer je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio da je Izetbegovićeva izjava glupost i neviđena politička šteta.

“I jasno mi je da je to dio politike SDA koja misli da je BiH njihova i da imaju pravo da je daju Erdoganu. Takvim izjavama ove države je sve manje. Zamislite da smo mi rekli da ostavljamo Bosnu i Hercegovinu u amanet Miloševiću”, zapitao je Ivanić gostujući na sarajevskoj N1 TV, prenosi Tanjug.

Lazović: Nedržavnička izjava 

Miro Lazović, potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, kazao je da je Izetbegović svojom nedržavničkom izjavom u kojoj kaže da je “Alija Erdoganu u amanet ostavio BiH da brine o njoj” – grubo kompromitirao BiH u međunarodnoj i domaćoj javnosti.

“Ova izjava je višestruko štetna. Od Bošnjaka pravi podanike a teritoriju BiH dijeli i dovodi u pitanje. Protivnici BiH mu aplaudiraju, a Dodik i Čović u međunarodnim kontaktima dobijaju argumentaciju da BiH treba nestati ili u krajnjem slučaju je etnički podijeliti”, poručio je Lazović, saopćeno je iz SDP-a.

Prema mišljenju potpredsjednika SDP-a BiH, ovakvom izjavom Izetbegović je pokazao da ”ne zna šta hoće”.

”Sa ovakvom izjavom Bakir Izetbegović kao lider SDA jasno pokazuje da on i partija koju vodi ne znaju šta hoće i da postaju problem, a ne rješenje za budućnost BiH“, naveo je u svojoj izjavi Lazović.

Izvor: Agencije