Epidemija ovisnosti o drogama u Vermontu

Vermont je jedna od najmanjih američkih saveznih država. Međutim, kada je riječ o ovisnosti o drogama i lijekovima ta država ima najvišu stopu u Sjedinjenim Američkim Državama. Problem je poprimio razmjere prave epidemije.

Jedna od tisuća ovisnica iz Vermonta… Gladno srce novi je dokumentarac fokusiran na razorne posljedice zloupotrebe lijekova. Bivši pedijatar i aktivist Fred Holmes promovira film.

“Ako brinete o nekome tko je ovisan nema nikakvih smjernica, nema garancija, ne možete predvidjeti ishod na osnovu ranijeg iskustva. Jednostavno postane veoma teško”, kaže Holmes.

Najviša stopa ovisnosti u SAD-u

Epidemija ovisnosti o heroinu u Vermontu našla se na naslovnicama prošlog mjeseca, kada joj je guverner te države posvetio cijelo godišnje obraćanje građanima. Vermont ima tek 625.000 stanovnika, ali i najvišu stopu ovisnosti o drogama u SAD-u.

“Guverner Vermonta kaže da se u ovoj državi svakog tjedna prodaju heroin i drugi opijati u vrijednosti dva milijuna dolara. Od 2000. godine broj osoba kojima je potrebno liječenje ovisnosti povećan je za 770 posto. Problem u Vermontu i u ovoj regiji je, također, odraz nacionalnog trenda”, javlja reporterka Al Jazeere Cath Turner.

Brojke Uprave za suzbijanje narkotika SAD-a pokazuju da je u posljednjih pet godina broj Amerikanaca koji koriste heroin gotovo udvostručen, kao i broj predoziranja tom drogom. Bob Bick iz Centra Howard već 40 godina liječi ovisnost o opijatima. Kaže da je promjena stavova kod ljudi neophodna.

“Mislim da ovome trebamo početi pristupati kao zdravstvenom problemu, a ne kao krivičnom. Moramo iskorijeniti postojeće stereotipe, predrasude i stigmu prema pojedincima”, kaže Bick.

Raina Lowell imala je 30 godina kada je zbog bolova u leđima uzela prvi analgetik.

Od analgetika do heroina i kokaina

“Osjećala sam se kao da prvi put mogu disati, kao da sam pronašla rješenje i da znam zašto sam na ovom svijetu”, kaže ova bivša ovisnica.

Ovisnost o analgeticima vodila je do heroina i kokaina. Dotakla je samo dno – nije imala posao, novca, prijatelja, niti gdje otići. Otišla je na rehabilitaciju i ovih dana proslavlja tri godine od kada se izliječila. Međutim, svakog dana brine o budućnosti svoje djece.

“Voljela bih da postoji nešto što mogu učiniti kako bih bila sigurna da neće morati proživljavati što i ja. Zaista sam svjesna činjenice da sam među rijetkim sretnicima koji su se izvukli”, kaže Raina.

Međutim, kao što će reći svaki bivši ovisnik, prestati uzimati droge prvi je korak. Držati se dalje od njih svakodnevna je borba do kraja života.

Izvor: Al Jazeera