EP želi zaustaviti prekomjeran ribolov

Uslijed napada povrijeđena su najmanje trojica graničara, navedeno je u saopćenju ruskih organa (EPA)

Evropski parlament traži da se provede drastična reforma u ribarstvu kako bi se zaustavile decenije prekomjernog ribolova, što je dovelo do istrebljenja mnogih vrsta riba u Atlantskom okeanu i Mediteranskom moru.

Prema planu evropskih parlamentaraca, članice Evropske unije morat će uvesti nova pravila te se pravno obavezati da će zaustaviti prekomjerni ribolov i prestati davati pomoć članicama Unije koje krše pravila.

Komesarka EU-a za ribarstvo Maria Damanaki vodit će pregovore sa državama članicama u narednih nekoliko mjeseci, nadajući se da će se države poput Španije i Francuske, koje imaju dugogodišnju tradiciju ribarstva, pridružiti novom sistemu.

Damanaki je kazala da je podrška parlamentaraca bitan pomak u okviru “ambiciozne reforme”. 

Čak su i grupe za zaštitu okoliša, koje često kritiziraju nova pravila, pozdravile reforme.

Velike promjene

Evropska statistička agencija Eurostat objavila je da je 2010. ulovljeno 4,94 miliona tona ribe, u odnosu na 8,07 miliona tona 1995. te da su se znatno smanjile količine bakalara i plave tune. Kvote za ribare su, također, ograničene.

U Sjevernom moru populacija bakalara smanjena je za tri četvrtine u tri decenije.

U istom periodu nestalo je 80 posto plave tune iz Mediterana, koja je nekad smatrana ponosom tog mora.

Iako pregovori s državama članicama Unije tek predstoje, zvaničnici kažu da je i samo glasanje bilo znak velike promjene nakon decenija prekomjernog ribolova.

Prema postojećim pravilima, članice Evropske unije mogu ignorirati savjete naučnika o tome koliko ribe smiju loviti u morima gdje su riblji fondovi već oslabljeni.

Komercijalni ribari bacaju ribu koja im ne odgovara natrag u more – čak 23 posto ukupne količine ulovljene ribe.

Damanaki je kazala da je posebno zahvalna za “prijedlog kojim se uvodi zabrana bacanja ribe, sa jasnim rokovima kada ćemo zaustaviti tu rasipnu praksu koju više ne možemo priuštiti”.

Izvor: Agencije