EP čeka na odluku britanskog Parlamenta

Evropski parlament čeka na usvajanje sporazuma o Brexitu (Arhiva)

Utjecajni ekspert za Brexit u Evropskom parlamentu izjavio je u ponedjeljak da bi se poslanici mogli sastati na vanrednoj plenarnoj sjednici naredne sedmice ukoliko to bude potrebno da se usvoji sporazum o Brexitu.

EP čeka na usvajanje sporazuma o Brexitu u Donjem domu britanskog Parlamenta, što bi se moglo desiti u narednim  danima.

Nakon toga bi Evropska unija brzo djelovala, prenosi Fena.

“Mogli bismo ratificirati sporazum u narednoj sedmici, ako već to ne učinimo u ovoj”, izjavio je poslanik Zelenih u EP-u Philippe Lamberts.

Dodao je da bi se sporazum o Brexitu mogao “protegnuti” i na novembar, iza aktuelnog roka za Veliku Britaniju da napusti EU, 31. oktobra.

Još postoji šansa za Brexit

Britanski premijer Boris Johnson već je zatražio produženje Brexita, čak i dok pokušava izvesti Veliku Britaniju iz EU-a do kraja mjeseca.

Lamberts je kazao da će EP pokušati biti maksimalno pragmatičan kako bi izbjegao situaciju da Velika Britanija napusti blok bez sporazuma, prenosi Associated Press.

Britanska vlada još ima priliku svoj sporazum o Brexitu ratificirati na vrijeme kako bi krajem oktobra napustila EU, rekao je u ponedjeljak predsjednik Parlamenta John Bercow, pošto je odbacio mogućnost ponovnog glasanja, na razočaranje “brexitovaca”, javlja Hina, pozivajući se na Reuters.

“Ništa što sam danas rekao ni u kojem slučaju ne sprečava vladi mogućnost da osigura ratifikaciju svog sporazuma o Brexitu ako do kraja mjeseca donese odgovarajući zakon za primjenu tog sporazuma”, kazao je Bercow.

“Vlada ima mogućnost, uz podršku Donjeg doma, ne samo kazati šta želi, već to i provesti do [kraja] oktobra”, dodao je.

Prihvatanje Letwinovog amandmana

Bercow je to izjavio nakon što je prethodno odbacio vladin zahtjev za glasanjem o Johnsonovu sporazumu, ocijenivši da se ništa nije promijenilo od subote, kada su zastupnici sa 322 glasova za i 306 protiv prihvatili takozvani Letwinov amandman kojim se odgađa glasanje o sporazumu.

Zastupnici su u subotu izglasali da odgode prihvatanje dogovora Johnsona o Brexitu dok se on ne prihvati kao zakon.

Tim amandmanom zastupnik Oliver Letwin želi spriječi mogućnost neuređenog, haotičnog Brexita.

Da bi zastupnici glasali o Johsnonovom sporazumu, vlada najprije mora predložiti, a zastupnici prihvatiti složeni zakonski okvir za provedbu tog sporazuma.

Izvor: Agencije