Enver Marić: Nisam više ni očekivao od bh. reprezentacije

Francuska i Belgija su najjače kontinentalne selekcije, no još ima kandidata za titulu na Euru, kaže Enver Marić (Wikipedia)

“Nije to baš tako jednostavno kao što ljudi misle u nas: Doći, proći i eto te na Evropskom prvenstvu. Mislim da će Safet Sušić ostati upisan zlatnim slovima u anale bh. fudbala, kao jedini selektor koji je otišao s reprezentacijom na Svjetsko prvenstvo. To je komplikovano i nije lagano. Sada je pitanje koliko smo to mi sve spremni podnijeti i imamo li kvalitet za velika takmičenja”, kaže Enver Marić, nekada prvi jugoslovenski golman, koji je 1973. godine proglašen i za najboljeg fudbalera bivše zajedničke države.

“Ovo što se dogodilo u baražu događa se nama već nekoliko godina. Nije taj neuspjeh ništa novo, niti iznenađujuće. Očekivao sam da će Dušan Bajević uraditi više kao selektor. Izgleda da je bilo premalo vremena da se sagleda pravo stanje i kvalitet svih reprezentativaca. Vjerujem da je imao duže vremena da bi bio rezultatski uspješniji. Nažalost, tako je kako je bilo. Teško je sve to ukomponovati. Potrebno je dovesti igrače koji igraju konstantno dobro u svojim klubovima i nastupaju u jačim ligama, no to ne znači da za državni tim ne može igrati i poneki fudbaler iz bh. prvenstva. Teško je sve to uklopiti i ugoditi svakome”, dodaje Marić.

Za 72-godišnjeg “Letećeg Mostarca”, koji je bio angažovan 1999. godine kao trener golmana u stručnom štabu reprezentacije Bosne i Hercegovine nema dileme da su za neodlazak na EP najodgovorniji fudbaleri. Bosna i Hercegovina je u kvalifikacijama zauzela četvrtu poziciju, sa svega 13 bodova, iza Italije, Finske i Grčke u Grupi J, nakon toga je doživjela i četvrti neuspjeh u doigravanju za velika takmičenja (evropsko ili svjetsko prvenstvo), ovaj put protiv Sjeverne Irske u Sarajevu. Prema njegovom mišljenju, problem bh. selekcije je nedostatak kontinuiteta u kvalitetnim igrama tokom cijelog ciklusa.

Nekada izvanredni čuvar mreže Veleža, s kojim je osvojio Kup SFRJ 1981. godine tvrdi da od ove generacije bh. reprezentativaca koja se prije nije plasirala ni na EP 2016. godine u Francuskoj, niti na SP 2018. godine u Rusiji, nije više ni očekivao. Kako Marić kaže, slabost bh. selekcije pokazuje podatak da ekipa ne može dobiti ni utakmice kod kuće. Bh. tim nije pobijedio u tri posljednje domaće utakmice zaredom (porazi od Sjeverne Irske ukupnim rezultatom 4:5 poslije izvođenja penala u polufinalu baraža za Euro i Poljske 1:2 u A Diviziji Lige nacija, te remi s nekadašnjim svjetskim viceprvakom Holandijom 0:0 u Ligi nacija na zeničkom Bilinom Polju).

Izlazak u Evropu treba uvijek biti cilj Veleža
  • Radujete li se dobrim rezultatima Veleža u Premijer ligi BiH jer se bori za plasman u Evropu (zadnji nastup ‘Rođenih’ u osmini finala Kupa UEFA bio je 1988/89. kada su ispali od škotskog Heartsa 0:3, 2:1)?

– Naravno da se radujem. Evropa uvijek treba biti cilj Veleža. Ako nemaš cilja, nećeš ništa ni ostvariti. Vidim da trener Feđa Dudić radi dobro i da je u klubu sve posloženo kako treba. Imaju navijače iza sebe. Nadam se da će biti malo i sreće, te da će uz puni angažman ostvariti plan.

Jedan od problema je veliki igrački defile kroz bh. selekciju. Po Marićevim riječima, potrebno je sačiniti kvalitetnu okosnicu tima, ako želimo uspjeh ubuduće.

Marić je branio za Velež i Schalke 04. U trenerskoj karijeri predvodio je, također, Velež te radio kao trener golmana njemačkih timova Fortune i Herthe. Trenutno živi u Berlinu.

  • Čija je odgovornost najveća što se Bosna i Hercegovina ni u šestom pokušaju nije izborila za prolaz na EP prolongirano za 2021. godinu, na kojem će drugi put sudjelovati 24 selekcije?

– Svi zajedno snose dio odgovornosti. Najveća je na igračima. Oni su igrali, a ne neko drugi. U nekim utakmicama odigrali su ispod svog nivoa, a u drugima dobro. No, to nije bilo dovoljno za prolaz na EP. Trebaš imati konstantnu formu i ekipu koja iz utakmice u utakmicu, bez obzira na to gdje i protiv koga igra, može osvojiti bod ili tri. Kod nas to nije bio slučaj.

  • Šta mislite o odlasku Dušana Bajevića, koji je najavio da će po završetku takmičenja u Ligi nacija, napustiti mjesto selektora?

– Koliko poznajem Duška, on ima razloga zašto je rekao da odlazi. Sigurno da to nije izjavio bez argumenata. Mislim da takvu odluku treba ispoštovati i zahvaliti čovjeku na angažmanu. Pokušao je sve u baražu, ali nije uspio. Treba naći selektora koji će preuzeti reprezentaciju i voditi je u kvalifikacijama za Svjetsko 2022. i Evropsko prvenstvo 2024. godine. Bit će potrebno pet-šest godina da se stvori dobra ekipa, mada neki treneri stvore kvalitetnu ekipu za šest mjeseci rada. Ne želim potcjenjivati nikoga, ali nama su glavni igrači Edin Džeko i Miralem Pjanić. Oni su već u godinama kada počinju razmišljati o završetku igračke karijere. Tako da slijedi vrlo težak zadatak.

  • Može li Bosna i Hercegovina izbjeći ispadanje u niži rang Lige nacija, jer se trenutno nalazi na četvrtom mjestu u Grupi 1, sa dva boda, iza Poljske sa sedam, Italije sa šet i Holandije sa pet bodova?

– Bodovni učinak sve govori. Od trenera i igrača te njihovog pristupa najviše će zavisiti naredni rezultati. Jesu li kvalitetni da to urade, da li su spremni za pozitivan ishod. Po dosadašnjim rezultatima, ne mogu reći da nisu sposobni ostati u A diviziji Lige nacije. Vjerujem da uvijek ima kvaliteta i da se može sastaviti dobra selekcija za duži period, a ne mijenjati tim od jedne do druge utakmice. Važno je formirati stabilnu okosnicu, desetak igrača koji će igrati u reprezentaciji, uz dobre igre u svojim klubovima. Puno eksperimentisanja i probanja igrača nije poželjno u utakmicama reprezentacije. Oni igrama u klubovima dokazuju da su kvalitet za najbolju selekciju.

  • Jeste li više očekivali od reprezentacije Bosne i Hercegovine?

– Pa nisam, objektivno rečeno. Gledajući igre, vidio sam da ne možemo pobijediti kući u dvije-tri utakmice. I šta onda imaš tražiti – nemaš ništa.

  • Šta očekujete u posljednja dva meča Lige nacija protiv Holandije, 15. novembra na gostovanju, i Italije, tri dana kasnije na stadionu Grbavica?

– To su idealne prilike za mlade fudbalere koji su selektirani u novije vrijeme, ali i starije, da dokažu da možemo igrati ravnopravno sa svima. U ovim utakmicama spoznaš im kvalitet, a do njih je da pokušaju osvojiti koji bod. Jedini uslov za dobar utisak su osvojeni bodovi, a sve drugo – priča da smo dobro igrali i nismo imali sreće je za malu djecu. Znači konkretno, bodovi i golovi donose progres i afirmaciju. Ako nemaš rezultat, ne možeš proći dalje.

  • Kakvo je vaše mišljenje o bh. reprezentaciji u kvalifikacijama za Mundijal 2022. u Kataru i ko bi je mogao predvoditi kao selektor?

– Ne znam ko bi mogao biti selektor. Nisam u to upućen, jer ne pratim to detaljno. Vjerujem da imamo stručnjake koji će znati voditi reprezentaciju. Neko mora dobiti novu šansu, možda od ovih koji su u zadnjih nekoliko godina prestali da igraju, a aktivni su kao treneri. Imamo takvih i ako prate fudbal, i to sve evropske lige, da imaju informacije i znaju u kakvoj su formi igrači, da ih češće obilaze i razgovaraju te da se lično uvjere kako igraju, a ne preko posrednika da neko kaže: ‘Ima dobar igrač, uzmi ga…’ I kada dođe, onda vidiš da nije kvalitet za državni tim. Imamo mladih igrača koji zaslužuju pažnju da se uvrste u bh. selekciju.

  • Je li bio veliki promet fudbalera kroz A tim u posljednje vrijeme?

– Mislim da jeste te da je to jedan od razloga neuspjeha. Ne možeš se osloniti na ogroman broj igrača. Neki su prilično anonimni. Treba imati standardni dio tima, koji će biti garant za postizanje nečega. Sviđalo se to nekome ili ne, mi smo bez Džeke i Pjanića ispodprosječna reprezentacija. S njima dvojicom, ako dobro igraju u tom momentu, onda nešto predstavljamo.

  • Ko će biti u trci za naslov evropskog prvaka 2021. i da li su uvijek isti favoriti?

– I u Njemačkoj se pravi smjena generacija, a rezultati nisu očekivani. U Ligi nacija nemaju previše bodova i ostvarili su samo pobjedu nad Ukrajinom 2:1 u gostima, no kući ne mogu dobiti nikoga. I džaba ti sva ta zvučna imena ako nisi u svakoj utakmici dao 100 posto i nisi spreman igrati srcem, nema tu uspjeha. To je opomena svima. Probali su više mlađih igrača, možda imaju jedan ili dva koja nagovještavaju da mogu biti dobri.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Francuska, Belgija i Španija su favoriti, mada ne treba isključiti Njemačku, koja će opet doći na svoje. Francuska i Belgija su dvije najjače evropke selekcije. Ne treba zaboraviti Italiju, Španiju, Englesku, koji uvijek konkurišu za vrh.

  • Kako vidite snagu aktuelnog svjetskog vicešampiona Hrvatske?

– Smatram da ona više nije ni blizu jaka kao šta je bila. Igrači srebrne generacije sa Mundijala lagano stare i nema zanosa kojeg je bilo u početku igranja. Oni su dobili puno utakmica srcem i velikom željom da se dokažu u reprezentaciji. Pokazali su da mogu ostvariti najveće domete. Čim malo popustiš u zalaganju na utakmicama, odmah te pregaze, kao da nikada nisi bio na vrhu.

  • Da li će Srbija, koja je domaćin Škotskoj 12. novembra u finalu baraža, proći na EP?

– Ništa ne znači da li se utakmica igra u Beogradu ili Škotskoj. Ako posjeduješ kvalitet, možeš svugdje pobijediti. Volio bih da Srbija ode na Euro, ali kako igraju po principu – jednu dobro, sljedeću slabo, to može biti nedovoljno za plasman. Nije mi to jasno, jer Srbija ima puno kvalitetnih igrača u inostranim klubovima.

  • Šta je razlog dominacije Bayerna u prošloj sezoni Lige prvaka?

– Ova ekipa Bayerna se stvara praktično 10 godina. To je dug proces i Bayern je sazrio uz dobre igre i pobjede. Samo tako mogu naprijed, jer ako igraju loše, nema napretka. U svakoj utakmici pokažu nešto novo u načinu igre. Bayern je najstabilniji klub u Evropi – finansijski i po igračkom kadru. Vidite šta se događa sada sa Barcelonom i Realom. Bayern ima veći izbor igrača, dobro su selektirali mlade fudbalere i doveli ih na vrijeme te dali šanse koje su oni iskoristili. Zato dobro igraju i najbolji su u Njemačkoj, kao i u Evropi.

  • Kakve su šanse bavarskog velikana da odbrani evropski naslov?

– To je teško reći. Možeš pobijediti sve utakmice do finala i u njemu da izgubiš. Moguće je i da ispadnu od ekipe koja nije njihovog ranga. To je fudbal i dogodi se vrlo lako. Znači, neophodno je da imaš non-stop vrhunsku formu i vrhunsku želju, te sve to na terenu pokazati, golove davati i pobjeđivati. Bez toga, nema pobjeda. Samo želje u fudbalu ne znače ništa, posebno ako iza tih želja, ne posjeduješ kvalitet i igrače koji su se spremni žrtvovati od prve do posljednje minute za uspjeh svog tima.

Ne može za nas biti opravdanje da su dvije utakmice u šest dana previše. Pa i Bayern igra u istom ritmu. Prvo, nismo fizički spremni za takva takmičenja. To je osnovna stvar, a druga je psihološka snaga.

Izvor: Al Jazeera