Emirati najavili veću proizvodnju nafte, cijene u padu

Cijene nafte ovih dana gotovo su prepolovljene u odnosu na početak godine (EPA)

Ujedinjeni Arapski Emirati pridružili su se Saudijskoj Arabiji, najavljujući da će i oni podići proizvodnju nafte na rekordan nivo u aprilu, čime su te dvije članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) podigle ulog u ratu cijenama nafte protiv Rusije.

Tržišta su odmah reagirala na tu vijest, ponovo gurnuvši cijene “crnog zlata” nizbrdo.

“Adnoc”, nacionalna naftna kompanija UAE-a, naveo je u saopćenju da će u aprilu povećati isporuke na više od četiri miliona barela dnevno i ubrzati planove za proširenje kapaciteta na pet miliona barela dnevno, što je cilj koji je kompanija prethodno planirala postići do 2030, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Dodatno povećanje proizvodnje

Saudijska Arabija, koja je proteklog vikenda već saopćila da će u aprilu podići pumpanje na rekordnih 12,3 miliona barela dnevno, ranije u srijedu najavila je dodatno povećanje proizvodnje.

Glavni izvršni direktor “Saudi Aramca” Amin Nasser izjavio je da ta državna nafta kompanija planira povećati kapacitet s 12 miliona na 13 miliona barela dnevno, dodajući da je to naložilo Ministarstvo energetike.

“Kompanija ulaže maksimalne napore da što prije provede ovu direktivu”, rekao je Nasser.

Nije određen vremenski okvir za realizaciju tog plana, koji iziskuje ulaganje više milijardi dolara.

Povećanjem isporuka Rijad i Abu Dhabi u aprilu će zajedno “ulijevati” dodatnih 3,6 miliona barela nafte dnevno na tržište koje je već zasićeno, i to u trenutku kada se procenjuje da će u 2020. globalna potražnja za gorivom prvi put opasti u posljednjih gotovo deset godina, uslijed epidemije korona virusa, koji je prigušio ekonomsku aktivnost u većini zemalja svijeta.

Raskol između Rusije i S. Arabije

Te dodatne količine nafte koje dva zaljevska saveznika planiraju isporučiti procentualno odgovaraju iznosu 3,6 posto globalnih isporuka.

Osim toga, iz Moskve se u utorak čulo da bi ruske naftne kompanije mogle povećati proizvodnju za do 300.000 barela dnevno, a možda čak i do 500.000 barela dnevno.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak, međutim, ocijenio je u srijedu da povećanje proizvodnje nije “najbolja opcija” i dodao da je Moskva i dalje otvorena za dijalog s OPEC-om.

Alžir, koji je članica OPEC-a, saopćio je da traju intenzivni razgovori i da je ministar energetike UAE-a Suhail al-Mazrouei pozvao na postizanje novog sporazuma o proizvodnji u okviru neformalne alijanse OPEC +, koju čine članice naftnog kartela i drugi proizvođači s Rusijom na čelu.

Saudijska Arabija, međutim, zauzela je stav da su razgovori besmisleni ako ne dovedu do dogovora.

Cijene gotovo prepolovljene

Cijene nafte ovih dana gotovo su prepolovljene u odnosu na početak godine zbog strahovanja da će članice OPEC-a preplaviti tržište u bici s Rusijom za tržišni udio.

Raskola između Rusije i Rijada dogodio se nakon što je Moskva prošle sedmice odbila prijedlog OPEC-a za dublje rezanje proizvodnje, tako da je propao pakt koji je od 2016. doprinio porastu cijena “crnog zlata”.

Prema podacima s platforme dailyfx.com, koja u realnom vremenu prati kretanje cijena nafte, sjevernomorska nafta “brent” trenutno je u padu za dva posto i trguje se za 36,63 dolara po barelu, a naniže klizi i američka nafta WTI, i to za 2,4 posto, na 33,63 dolara za barel.

Izvor: Agencije