Ekvador: Spasilačke ekipe intenzivno pretražuju ruševine

Najmanje 272 osobe su poginule, a njih više od 2.500 je ozlijeđeno u razornom potresu koji je tokom vikenda pogodio Ekvador, potvrdio je predsjednik Rafael Correa.

Istodobno, spasilačke ekipe traže unesrećene ispod ruševina u uništenim gradovima, pa se strahuje da će brojka stradalih biti još veća.

Popis nestalih osoba u priobalnom području veoma je dug, ali vlasti nisu precizirale koliko se imena na njemu nalazi.

Potres snage 7,8 stupnjeva pogodio je Ekvador u subotu uvečer, pri čemu je srušen veći broj zgrada i jedan nadvožnjak.

Prema podacima američkog Geološkog zavoda, epicentar zemljotresa, najjačeg koji je pogodio Ekvador od 1979. godine, bio je 27 kilometara jugoistočno od Muisnea, slabo naseljenog područja prepunog ribolovačkih luka koje su popularne među turistima.

Najviše je stradao grad Pedernales, čije su vlasti pozvale na slanje teške mehanizacije i spasilačkih ekipa kako bi izvukli ljude ispod ruševina.

“Pokušavamo učiniti najviše što možemo, ali smo nemoćni. Nije se srušila samo jedna kuća, nego cijeli grad”, rekao je gradonačelnik Pedernalesa Gabriel Alcivar.

Proglašeno vanredno stanje

Potpredsjednik Jorge Glas potvrdio je kako su na terenu raspoređeni pripadnici oružanih snaga, njih najmanje 10.000, te još 4.600 pripadnika nacionalne policije.

Predsjednik Correa je proglasio izvanredno stanje u šest pokrajina, te aplirao na stanovništvo svoje zemlje, koje broji 16 milijuna ljudi, da ne paniči, prenio je Reuters.

“Ključni prioritet je spašavanje ljudi po ruševinama”, poručio je Correa putem Twittera.

I ekvadorski Crveni križ rasporedio je svoje osoblje i volontere u pogođenim područjima, ali Diego Castellanos iz te humanitarne organizacije upozorava kako je jedini mogući pristup nekim područjima – helikopterom.

“Rad volontera je vrlo otežan, ali daju sve od sebe da pronađu ljude u tim srušenim građevinama. Jako nam je teško i doći do srušenih objekata, jer su neke od cesta previše uništene”, rekao je Castellanos za Al Jazeeru.

Potres, koji nije trajao dulje od minute, osjetio se i u sjevernom dijelu Perua i južnom dijelu Kolumbije. U tim državama nije bilo žrtava.

Izvor: Al Jazeera i agencije