Eksperti: Njemačka sigurno ulazi u recesiju

Broj oboljelih u Njemačkoj iznosi 57.300, od čega je umrlih 455 (EPA)

Njemačku će ekonomiju ove godine zbog pandemije korona virusa pogoditi recesija, procjenjuje u ponedjeljak Vijeće ekonomskih stručnjaka njemačkih instituta, navodeći da su moguća tri scenarija.

“Odlučujuća za pitanje u kojoj će mjeri njemačka privreda smanjiti svoj volumen jest uspješnost borbe protiv širenja korona virusa i ukidanje ograničenja društvenih i privrednih aktivnosti”, navodi se u procjeni Vijeća, prenosi Hina.

Takozvani Ekonomski mudraci, kako mediji nazivaju taj gremij koji savjetuje njemačku vladu o pitanjima ekonomskog razvoja, predviđaju smanjenje privrednog obima za 2,8 posto, i to u slučaju da mjere ograničenja, vezane uz pandemiju bolesti COVID-19, budu ukinute prije ljeta, što ekonomisti u svojoj procjeni smatraju najvjerovatnijim scenarijem.

Prema drugom od tri predviđena scenarija, u slučaju da se mjere ograničenja, a time i zaustavljanje proizvodnje većih razmjera, produže i nakon ljeta, predstavnici vodećih njemačkih ekonomskih instituta predviđaju recesiju od 5,4 posto.

Prema trećem, najpesimističnijem scenariju, mjere bi potrajale do sljedeće godine, što bi donijelo “duboke rezove u ekonomske strukture”.

Veliki paket mjera pomoći

“Ekonomski mudraci” od politike su zatražili da snage i dalje usmjeravaju na borbu protiv širenja zaraze.

Istovremeno su pohvalili paket mjera pomoći njemačkoj ekonomiji u visini 750 milijardi eura, prihvaćen prošle sedmice.

Lars P. Feld, predsjednik tog gremija, opravdao je relativno različite procjene privrednog razvoja u Njemačkoj ekstremnom situacijom u kojoj je zemlja.

“Nesigurnost u vezi s procjenama ekonomskih kretanja ogromna je zbog neuobičajene situacije”, zaključio je Feld.

Centralna njemačka institucija za praćenje epidemija, Institut “Robert Koch” (RKI), u ponedjeljak je objavila da je broj zaraženih korona virusom u Njemačkoj porastao na 57.300, što je za približno 4.700 više nego u nedjelju.

Broj umrlih u ponedjeljak je porastao na 455, a u nedjelju je, prema navodima američkog Univerziteta “Johns Hopkins”, bilo 400 žrtava.

Izvor: Agencije