EK: Turska će se ‘još više udaljiti’ od Unije zbog bojkota francuskih proizvoda

Erdogan je doveo u pitanje Macronovo 'mentalno zdravlje' i optužio ga da 'predvodi kampanju mržnje' prema muslimanima (EPA)

Poziv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na bojkot francuskih proizvoda zbog stajališta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u vezi karikatura poslanika Muhammeda “još će više udaljiti” Tursku od Evropske unije, upozorio je u utorak glasnogovornik Evropske komisije.

“Sporazumi EU-a s Turskom predviđaju slobodnu trgovinsku razmjenu roba. Bilateralne obaveze koje se Turska obvezala poštivati u sklopu tih sporazuma… moraju biti u cijelosti poštivane”, rekao je, prenosi Hina.

“Pozivi na bojkot proizvoda bilo koje države članice protivni su duhu tih obveza i još će više udaljiti Tursku od Evropske unije”, dodao je.

EU i Turska sklopile su sporazum o carinskoj uniji koji je stupio na snagu 31. decembra 1995.

Po Komisiji, Turska je 2019. bila peti trgovinski partner EU-a, dok je Unija prvi partner Ankare.

Erdoganov poziv

Erdogan je u ponedjeljak pozvao na bojkot francuskih proizvoda zbog Macronovih stajališta u vezi karikatura poslanika Muhammeda.

Francuska je zbog eskalacije napetosti u subotu pozvala svog ambasadora u Ankari na konsultacije.

Kriza je izbila nakon što je Macron obećao, odajući počast Samuelu Patyju, profesoru kojemu je 16. oktobra odrubljena glava jer je u razredu pokazao karikature poslanika Muhammeda, da će Francuska i dalje braniti pravo na takve prikaze.

Erdogan, koji je doveo u pitanje Macronovo “mentalno zdravlje”, optužio ga je u ponedjeljak da “predvodi kampanju mržnje” prema muslimanima.

Suočen s turskim kritikama, Macron je dobio podršku niza evropskih dužnosnika.

No u muslimanskom svijetu, gdje su prikazi poslanika Muhammeda tabu, njegove su izjave izazvale veliko nezadovoljstvo.

Izvor: Agencije