Oglasi

EK priprema protumjere ako SAD uvede carine na automobile

Američki predsjednik Donald Trump već neko vrijeme prijeti uvođenjem carina po stopi od 20 posto na evropske automobile.
Nova situacija se polako razvija u trgovinski ratAP - Ilustracija

Evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malmstroem izjavila je u četvrtak da je Evropska komisija počela pripremati popis protumjera u slučaju da Sjedinjene Američke Države uvedu carine na evropske automobile, što bi bila "katastrofa".

"Zajedno s državama članicama, pripremamo popis protumjera, a o tome smo obavijestili i naše američke partnere", rekla je pna u Briselu dodajući, da bi povećanje američkih carina na evropske automobile bilo katastrafalno.

Sjedinjene Američke Države su 1. juna uvele carine od 25 posto na evropski čelik i 10 posto na aluminij.

Evropska unija je odgovorila protumjerama na niz američkih proizvoda.

Trump nastavlja s prijetnjama

Američki predsjednik Donald Trump već neko vrijeme prijeti uvođenjem carina po stopi od 20 posto na evropske automobile i stalno prigovara zbog velikog deficita koji SAD ima u trgovini s EU-om.

"Uvođenje carina na automobile poput onih na čelik i aluminij bilo bi katastrofalno", rekla je Malmstroem.

Sljedeće sedmice, u srijedu, u Bijelu kuću je pozvan predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker, koji će s Trumpom razgovarati o međusobnoj trgovini i mogućim rješenjima za nastalu situaciju koja se razvija u pravi trgovinski rat.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.