EK predlaže suspenziju prava Britanije u slučaju kršenja pravila

U nacrtu mjera za prijelazni period, koje Komisija predlaže vladama 27 zemalja članica, predviđa se mogućnost sankcija (Arhiva)

Evropska komisija objavila je nacrt privremenih mjera koje bi se trebale naći u sporazumu o izlasku Velike Britanije iz EU-a za prijelazni period, a koje, između ostalog, uključuju posebni mehanizam kojim bi se Britaniji ograničio pristup jedinstvenom tržištu ne bude li poštivala pravila dogovorena za prijelazni period. 

Britanska vlada zatražila je da se u sporazumu o izlasku iz EU-a predvidi prijelazni period tokom kojeg bi zemlja imala pristup jedinstvenom tržištu i bila dio carinske unije. Taj prijelazni period potreban joj je kako bi se privreda pripremila na nove okolnosti po izlasku iz EU-a.

Velika Britanija trebala bi napustiti EU krajem marta 2019, a prijelazni period vrijedio bi do kraja 2020. godine. U tom prijelaznom periodu London ne bi učestvovao u radu evropskih institucija ni u donošenju odluka, a morao bi poštivati sva pravila predviđena evropskim zakonodavstvom, uključujući i nadležnost Suda EU-a. Zauzvrat bi u tom periodu imao pristup jedinstvenom tržištu.

Mogućnost sankcija

U nacrtu mjera za prijelazni period, koje Komisija predlaže vladama 27 zemalja članica, predviđa se mogućnost sankcija, “posebnog mehanizma koji EU-u omogućuje da suspenduje određene povlastice koje proistječu iz učešća Velike Britanije u jedinstvenom tržištu”.

Prema tom prijedlogu, Unija bi mogla ograničiti Velikoj Britaniji pristup jedinstvenom tržištu u slučaju da ne poštuje pravila, i to pod pretpostavkom da nema dovoljno vremena da se spor riješi pred Sudom EU-a.

To znači da bi joj Unija mogla uvesti carine za vrijeme prijelaznog perioda.

“Sporazum o izlasku mora uključivati mehanizam koji će Uniji omogućiti da izvuče određene koristi koje Velika Britanija ima od učešća na jedinstvenom evropskom tržištu ako Sud EU-a ne bi imao dovoljno vremena za rješavanje spora”, kaže se u prijedlogu mjera.

Izvor: Agencije