EK izdala prvu emisiju obveznica od 17 milijardi eura

Nećemo štedjeti truda da građanima Unije osiguramo sredstva za život, rekla je Ursula von der Leyen (EPA)

Evropska komisija u srijedu je izdala prve socijalne obveznice u vrijednosti od 17 milijardi eura, u okviru instrumenta EU SURE radi zaštite radnih mjesta i zadržavanja zaposlenika.

“Komisija prvi put u historiji na tržištu izdaje socijalne obveznice, kako bi prikupila novac koji će pridonijeti očuvanju radnih mjesta. Ta nezabilježena mjera odraz je vanrednih okolnosti u kojima živimo. Nećemo štedjeti truda da građanima Evropske unije osiguramo sredstva za život. Drago mi je da će zemlje teško pogođene krizom ubrzo primiti potporu u okviru instrumenta SURE”, izjavila je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen, prenosi Hina.

Prikupljena sredstva bit će stavljena na raspolaganje državama članicama u obliku zajmova, kako bi im se pomoglo u pokrivanju troškova izravno povezanih s finansiranjem nacionalnih programa skraćenog radnog vremena i sličnih mjera donesenih kao odgovor na pandemiju korona virusa.

Uvjeti pod kojima EK pozajmljuje direktno se prenose na države članice koje primaju zajmove.

Komisija ima najveći mogući kreditni rejting i dobar dio zemalja članica ne bi mogao dobiti kredite po tako povoljnim uvjetima.

Dostupan svim zemljama članicama

Podršku iz instrumenta do sada je zatražilo 17 država članica, među njima i Hrvatska, koja će dobiti milijardu eura povoljnih zajmova za zaštitu i očuvanje radnih mjesta.

Ukupno se u okviru toga instrumenta planiraju izdati obveznice u visini od 100 milijardi eura, a instrument je dostupan svim zemljama članicama.

Ti će zajmovi pomoći državama članicama da pokriju troškove direktno povezane s finansiranjem nacionalnih programa skraćenog radnog vremena i drugih sličnih mjera koje su, posebno za samozaposlene osobe, uvele zbog pandemije.

Instrumentom SURE mogle bi se finansirati i neke zdravstvene mjere, posebno na radnom mjestu, uvedene kako bi se osigurao siguran povratak normalnom poslovanju.

Ovo prvo izdanje sastoji se od obveznica u iznosu od 10 milijardi eura s dospijećem u oktobru 2030. i iznosu od sedam milijardi eura s dospijećem 2040. godine.

Za upis obveznica vladao je vrlo veliki interes ulagatelja te je više od 13 puta premašio ponudu, što je povoljno utjecalo na cijenu za obje obveznice.

Izvor: Agencije