EK: Brze testove koristiti kod osoba koje pokazuju simptome

Pouzdani PCR testovi ostaju i dalje 'zlatni standard', ali na njihove rezultate potrebno je čekati nekoliko dana (EPA)

Evropska komisija je preporučila da se brzi antigenski testovi za otkrivanje infekcije korona virusom koriste uglavnom kod osoba koji pokazuju simptome, jer su kod asimptomatskih osoba manje pouzdani.

“Brzi antigenski testovi trebali bi se koristiti u roku od pet dana od pojave simptoma ili unutar sedam dana nakon kontakta s osobom kojoj je potvrđen COVID-19”, kaže se u neobavezujućim preporukama vladama zemalja članica Evropske unijue.

“Što se tiče mogućnosti korištenja brzih antigenskih testova kod asimptomatskih osoba, treba imati na umu da su za sada vrlo ograničeni podaci o njihovoj efikasnosti u tom kontekstu. Osim toga, za trenutno dostupne antigenske testove proizvođači ne navode da su asimptomatske osobe ciljana populacija”, navodi se u preporukama EK-a.

Uoči novog virtuelnog samita čelnika EU-a, koji će biti održan u četvrtak navečer, EK je objavila smjernice o tome kako odabrati brze antigenske testove, kada ih je prikladno koristiti i ko ih treba provoditi.

PCR testovi i dalje standard

U preporukama se, također, pozivaju zemlje članice da međusobno priznaju testove i njihove rezultate, što je od velike važnosti za prekogranično kretanja unutar EU-a, prekogranično praćenje kontakata i liječenje.

“Testiranje nam govori koji su razmjeri zaraze, gdje se i kako razvija. To je ključni alat za usporavanje širenja COVID-19”, izjavila je evropska komesarka za zdravstvo Stella Kyriakides.

Pouzdani PCR testovi ostaju i dalje “zlatni standard”, ali na njihove rezultate potrebno je čekati nekoliko dana, dok se na rezultate antigenskih testova čeka manje od pola sata.

“Zemlje članice se ohrabruju da provode brzo testiranje antigenskim testovima, zajedno s PCR testovima, kako bi se suzbilo širenje virusa, otkrile infekcije, ograničila izolacija i karantin”, ističe EK.

Izvor: Agencije