EK: Britanija samo s kompromisom može do tržišta EU-a

Von der Leyen: 'Nema dovoljno vremena da se razmotre svi aspekti budućih odnosa' (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen upozorila je u srijedu Veliku Britaniju da neće dobiti najkvalitetniji pristup tržištu Evropske unije nakon Brexita ako ne napravi velike kompromise.

To je rekla u Londonskoj školi ekonomije, uoči prvog sastanka s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, i dodala da će pregovori o novom trgovinskom sporazumu između Velike Britanije i EU-a biti teški, kao i da “uz svaki izbor dolazi do posljedica”, prenosi Tanjug od agencije AP.

Johnson je ranije rekao da Velika Britanija traži slobodan trgovinski sporazum, ali da ne želi zadržati pravila i standarde EU-a, zbog čega je Von der Leyen upozorila da bez ravnopravnih uvjeta u područjima životne sredine, rada, oporezivanja i državne pomoći Velika Britanija ne može imati najkvalitetniji pristup najvećem jedinstvenom tržištu na svijetu.

Von der Leyen je rekla da nema dovoljno vremena da se razmotre svi aspekti budućih odnosa EU-a i Velike Britanije do kraja godine, zbog čega će obje strane morati odlučiti na šta da se fokusiraju, prenosi Reuters.

Što prije odrediti prioritete

“Bez produženja prijelaznog perioda nakon 2020. ne možete očekivati da ćete se dogovoriti o svakom pojedinom aspektu našeg novog partnerstva. Moramo odrediti prioritete”, rekla je Von der Leyen.

Prema njenim riječima, prioritet EU-a jest podržati integritet jedinstvenog tržišta bloka i njegove carinske unije.

“U vezi s tim nema kompromisa”, rekla je i dodala da bez slobodnog protoka ljudi nema slobodnog protoka kapitala, dobara i službi.

Predsjednica Evropske komisije navela je da je potrebno sveobuhvatno partnerstvo u području sigurnosti kako bi se borili s prekograničnim prijetnjama “od terorizma do kibernetičke sigurnosti i kontraobavještajnih podataka”.

Izvor: Agencije