EIB i UN pomažu zemljama u vanrednim situacijama

Ovo je prvi operativni sporazum takve vrste potpisan između Evroppske investicione banke i Ujedinjenih naroda (EPA)

Evropska investiciona banka (EIB) i Ured Ujedinjenih naroda za projektne usluge (UNOPS) potpisali su okvirni sporazum za pomoć vladama da bolje odgovore na vanredne situacije i prirodne katastrofe.

U skladu s evropskim konsenzusom o razvoju i ciljevima održivog razvoja UN-a, sporazum će olakšati globalnu saradnju u smislu reagiranja u vanrednim okolnostima, kao što je trenutna kriza COVID-19, navodi se u saopćenju EIB-a dostavljenom Tanjugu.

UNOPS i EIB, kako se dodaje, radit će zajedno na konkretnim izazovima održivog razvoja, uključujući klimatske promjene, kao i na jačanju zdravstvenih sistema i unapređenju regionalne integracije kako bi se generirao ekonomski rast.

Operativni sporazum

Ovo je prvi operativni sporazum takve vrste potpisan između EIB-a i agencije UN-a, koji je uslijedio nakon memoranduma o razumijevanju potpisanog 2016. godine i koji se fokusirao na ulaganja u održivu infrastrukturu.

Sporazum su potpisali predsjednik EIB-a Werner Hoyer i izvršna direktorica UNOPS-a Grete Faremo na ceremoniji koja je, zbog strogih mjera socijalnog distanciranja, održana online.

Izvor: Agencije