EHF odlučuje o ‘slučaju Nuić’

Švicarci su se žalili da je na utakmici u Tuzli, koju je BiH dobila 21:15, (EPA)

Posljednji dan januara bio je rok očitovanja rukometnih saveza Bosne i Hercegovine i Švicarske o „Slučaju Nuić“, a izvor Al Jazeere iz rukometnog Evropskog suda za arbitražu (ECA), posljednje moguće instance za žalbu, kaže kako će se sve okolnosti uzeti u obzir te kako bi konačna presuda trebala ići u korist igrača BiH jer oni nisu nikako krivi niti odgovorni za propust.

Podsjetimo, Evropska rukometna federacija (EHF) pokrenula je postupak nakon posljednje utakmice grupe 6 kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između BiH i Švicarske od 13. januara u Tuzli. Domaći tim je slavio rezultatom 21:15 i činilo se kako je izborio plasman u baraž.

No, rezultat nije potvrdio EHF jer su nakon utakmice Švicarci protestirali tvrdeći kako je bh. reprezentativac Tomislav Nuić, koji je igrao sedam minuta i postigao jedan pogodak, nastupio suprotno pravilima.

Nuića nije bilo u zapisniku greškom delegata meča Darko Repenšek (Slovenija) koji nije upisao reprezentativca BiH u službeni zapisnik iako su njegovi dokumenti uredno predati prije utakmice u Mejdanu.

Repenšek je u izvještaju koji je poslao EHF napisao kako je on napravio grešku, te kako je Nuić imao pravo nastupa. No, i pored toga EHF je usvojio žalbu, ali još uvijek nije donio konačnu odluku o tome koja će reprezentacija igrati u baražu za Svjetsko prvenstvo protiv Norveške, kako je odlučio žrijeb krajem januara.

Ako se meč u Tuzli registrira zabilježenim rezultatom, to znači kako BiH ide u doigravanje sa prvog mjesta kvalifikacijske grupe 6. Sa druge strane, ako se meč registrira službenim rezultatom 10:0 u korist Švicarske, onda prvo mjesto u grupi pripast će Švicarcima.

Kazna za delegata

Nakon razmatranja dokumenata, evropska kuća rukometa odlučila pokrenuti postupak, a kako su nam iz EHF-a objasnili postoje tri instance žalbi. Prvo će se očitovati Sud rukometa, potom je naredni korak Žalbeni sud i na kraju ECA čija je odluka konačna.

Izvor Al Jazeere blizak sudu iz ECA-e želio je ostati anoniman jer nije slobodan komentirati tekuće predmete, naročito ako postoji mogućnost da bude dio procesa ako predmet dođe do ove instance.

„Primjenjivi EHF-ovi propisi predviđaju brojne sankcije [u ovakvim slučajevima], od upozorenja, preko novčanih kazni, registracije utakmice u korist protivničke momčadi, pa u konačnici i do suspenzije. Prilikom izricanja sankcija uzimaju se u obzir olakotne i otegotne okolnosti, te se najstrože sankcije izriču samo u slučaju opetovanog i svjesnog kršenja propisa. Kako to ovdje, čini se, nije slučaj, ne vjerujem da će biti izrečena kazna diskvalifikacije“, ističe on.

„Također, prilikom izricanja sankcija se uzima u obzir njihova posljedica na igrače. Budući da bi diskvalifikacijom u stvari najviše bili kažnjeni igrači, a oni nisu krivi za propust saveza, vjerujem da će to arbitri uzeti u obzir.“

Naš izvor dodaje kako je bilo sličnih slučajeva, ali kako su oni svi riješeni u okviru redovnog postupka i nisu dospjeli do ECA-e.

Na pitanje da li će i delegat iz Slovenije biti kažnjen, odgovara:

„Pretpostavljam da će delegat biti sankcioniran od strane EHF-a, ali to ne bi trebalo biti presudno prilikom izricanja eventualne sankcije savezu.“

Brz postupak

On objašnjava kako je ECA tijelo koje je osnovao EHF, ali djeluje neovisno od EHF-a, te se u ovakvim i sličnim slučajevima može pokrenuti postupak tek nakon što je konačno okončan postupak pred redovnim tijelima EHF-a.

„Dakle, nezadovoljna stranka (savez) će moći pokrenuti postupak protiv EHF-a pred ECA nakon što redovni postupak bude okončan. Stranka koja pokreće postupak imenuje jednog arbitra, a stranka protiv koje se vodi postupak drugoga. Nakon što oba arbitra prihvate sudjelovanje i daju izjavu o nepostojanju sukoba interesa, imenovani arbitri zatim imenuju trećega, koji je ujedno i predsjednik arbitražnog vijeća u tom postupu.“

Arbitri sa popisa ECA, nastavlja naš izvor, nemaju uvida u tekuće predmete u kojima ne učestvuju, već samo u konačne odluke.

„Načelno, postupak pred ECA je vrlo brz i efikasan. Vjerujem da bi u ovom slučaju odluka trebala biti donesena otprilike 45 dana od pokretanja postupka. Naravno, u slučaju posebnih okolnosti, moguće je postupak okončati i brže“, ističe on.

Utakmice baraža za plasman na Svjetsko prvenstvo koje će naredne godine organizirati Njemačka i Danska igrat će se 8. i 14. juna ove godine, a prvi susret igrat će se u Norveškoj.

Izvor: Al Jazeera