Egipatski režim se u Francuskoj suočava s optužbama za zločine

Egipatske snage sigurnosti hapse studente Univerziteta Al-Azhar nakon demonstracija oktobra 2013. (Reuters)

Piše: Hisham Abu Mariam

Glavni tužitelj u Parizu, koji je specijaliziran za zločine protiv čovječnosti, planira pozvati visoke zvaničnike francuske kompanije Nexa Technologies radi provođenja istrage o prodaji opreme za špijunažu egipatskom režimu koju je on koristio protiv svojih protivnika.

Također se vrše pripreme za dovođenje žrtava represije u Egiptu kako bi se saslušala i njihova svjedočenja, što bi moglo rezultirati podizanjem optužbe protiv egipatskog režima i pomenute firme za mučenje, prisilni nestanak i pogubljenja.

Francusko državno tužilaštvo najavilo je prije nekoliko dana da otvara sudsku istragu o umiješanosti francuske sigurnosne kompanije u prodaju opreme za špijunažu režimu predsjednika Abdel Fataha al-Sisija, što su finansirali Ujedinjeni Arapski Emirati. Odluka je donijeta na osnovu zahtjeva Međunarodne federacije za ljudska prava (FIDH) i francuske Lige za ljudska prava.

Patrick Baudouin, počasni predsjednik FIDH-a, pohvalio je brzinu kojom je tužitelj odgovorio na ovaj slučaj, smatrajući to dokazom da predmet sadrži elemente ozbiljnih kršenja prava koja dosežu razinu zločina protiv čovječnosti.

Za Al Jazeeru kaže da, uprkos tome što bi „Al-Sisijev diktatorski režim“ mogao vršiti političke pritiske ili da francuska Vlada pokuša izbjeći diplomatsku krizu u cilju očuvanja svojih interesa, i dalje postoji pošteno sudstvo u Francuskoj koje obavlja svoju ulogu, kako ne bi postojali slučajevi nekažnjivosti, prema njegovim riječima.

Partneri u zločinima

Baudouin smatra da slučaj sadrži teške optužbe i da su egipatski režim i francuska kompanija saučesnici i partneri u počinjenim zločinima.

Egipatski režim je bacio iza rešetaka 40.000 građana, izvršio je teške povrede ljudskih prava, uključujući mučenja i prinudni nestanak, s ciljem ušutkivanja svih glasova koji pozivaju na slobodu i poštivanje ljudskih prava. Egipatski režim je počinio ta djela „koristeći se špijunskom tehnologijom“ kojom ga je snabdjela pomenuta francuska kompanija.

Francuske organizacije za ljudska prava podnijele su početkom novembra krivičnu tužbu protiv francuske kompanije Amesys, koja je kasnije registrirana kao firma Nexa Technologies, nakon optužbi da je egipatskom režimu prodavala sofisticiranu opremu za prisluškivanje, što je dovelo do hapšenja, mučenja i zlostavljanja na hiljade aktivista i opozicionara u Egiptu.

Tužba je uslijedila nakon novinarske istrage francuskog magazina Telerama, koji je pronašao tragove aktivnosti kompanije u Egiptu. Istraga je otkrila da je Kairo nabavio sistem elektronskog nadzora, uz finansijsku pomoć Emirata, vrijedan deset miliona eura koje je platio nakon vojnog udara, kao pomoć Al-Sisiju u borbi protiv svojih protivnika, naročito Muslimanskog bratstva.

Izdavanje potjernica

Otvaranje sudske istrage u Francuskoj dozvoljava hiljadama egipatskih građana da podnesu tužbe kao žrtve egipatskog režima i francuske kompanije.

Abd al-Majid Merari, direktor ogranka organizacije AFD za ljudska prava u Francuskoj, u svojoj izjavi za Al Jazeeru je rekao da trenutno radi na tome da organizacije za ljudska prava koje su podigle tužbu sačine spisak sa jednim brojem žrtava koje bi bile dovedene u Francusku i svjedočile pred francuskim istražnim sudijom.

Merari pojašnjava kako je problem u tome što veliki broj žrtava osjeća strah zbog zastrašivanja kojeg provodi egipatski režim, na način da se prijeti njihovim porodicama i izmišljaju lažne optužbe protiv njih kako bi bili bačeni iza rešetaka.

Otkriva da u slučaju postoji dovoljno ozbiljnih optužbi da se kompanija Nex Technologies optuži kao saučesnik u zločinu, pored izdavanja međunarodnih potjernica protiv jednog broja visokih zvaničnika egipatskog režima zbog zločina koji su počinjeni upotrebom francuske opreme za špijunažu.

Sa svoje strane, Ayman Sorour, aktivista za ljudska prava iz Pariza, pozvao je egipatske građane koji su žrtva špijunaže sigurnosnih službi, čak i ako nisu bili hapšeni ili mučeni, da svjedoče pred francuskim sudovima.

Sorour je, također, pozvao političke stranke i organizacije za ljudska prava koje su bile izložene uznemiravanju i sigurnosnom nadzoru da prikupe sve dokumente i dokaze i da ih dostave francuskom pravosuđu.

Izvor: Al Jazeera