Egipatska vlada traži od CBS-a da ne emitira intervju sa Sisijem

Egipatski predsjednik je priznao da je njegova vojska usko sarađivala s Izraelom na Sinajskom poluotoku protiv oružanih boraca (Anadolija)

Egipatska vlada tražila je od CBS-a da ne emitira intervju s predsjednikom Abdelom Fattahom el-Sisijem, koji je dao za emisiju 60 minuta na ovoj američkoj mreži. 

CBS je saopćio da informacije koje je Sisi dao u intervjuu, kao što je negiranje postojanja političkih zatvorenika i priznanje o bliskoj saradnji s Izraelom, “nisu vrsta vijesti koje njegova vlada želi emitirati”.

“Egipatski amabasador je kontaktirao tim 60 minuta kratko nakon toga i rekao da se intervju ne može emitirati”, saopćila je mreža.

Međutim, CBS je naveo da će segment onoga što su nazvali “Intervju koji egipatska vlada ne želi na TV-u” biti objavljen u nedjelju.

‘Različiti vidovi saradnje s Izraelcima’

U intervjuu koji je vodio Scott Pelley, Sisi je negirao da postoje politički zatvorenici i “zatvorenici zbog drugačijeg mišljenja”.

“Nema političkih zatvorenika u Egiptu. Pokušavamo se boriti protiv ekstremista, koji su nametnuli svoju ideologiju ljudima. Sada im se pošteno sudi. Možda će potrajati godinama, ali moramo poštovati zakon”, rekao je on.

Sisi je odbacio izvještaje međunarodnih organizacija za ljudska prava, kao što je Human Rights Watch, koje procjenjuju da je Egipat zatvorio do 60.000 političkih aktivista.

“Ne znam otkud im ta cifra”, rekao je.

Grupe za ljudska prava razgovarale su s bivšim zatvorenicima, porodicama zatvorenika i advokatima, koji su zabilježili loše uvjete u zatvorima, kao što je prenatrpanost, mučenja, seksualni napadi i umiranje u zatočeništvu.

Najozloglašeniji zatvor je Tora, poznat i kao “Škorpion”.

Egipatski predsjednik je, također, priznao da je njegova vojska usko sarađivala s Izraelom na Sinajskom poluotoku protiv oružanih boraca.

“To je tačno. Imamo različite vidove saradnje s Izraelcima”, rekao je.

‘Zatvor na otvorenom za sve kritičare’

Posljednjih godina različite grupe za ljudska prava upozoravale su na represivne politike Egipta prema vlastitim građanima, pogotovo kada je riječ o slobodi izražavanja.

“Sigurnosne službe su okrutne u pokrivanju bilo kojeg preostalog nezavisnog političkog, društvenog čak i kulturnog prostora”, rekla je prošle godine direktorica Amnesty Internationala za Sjevernu Afriku Najia Bounaim.

“Ove mjere, ekstremnije od svega što smo vidjeli u 30-godišnjoj vladavini predsjednika Hosnija Mubaraka, pretvorile su Egipat u zatvor na otvorenom za sve kritičare.”

Sisi je došao na vlast tokom državnog udara, kojeg je podržala vojska 2013. godine, kada je svrgnut Mohamed Morsi, prvi demokratski izabrani predsjednika Egipta.

Izvor: Al Jazeera