Egipatska policija uhapsila sina Muhameda Mursija

Osama Mursi optužen je u okviru grupnog suđenja za krvavo rastjerivanje protestnog kampa 2013. (AP)

Egipatska policija uhapsila je Osamu Mursija, sina bivšeg predsjednika Muhameda Mursija na osnovu optužbi vezanih za protest protiv svrgavanja njegovog oca u kojem su ubijene stotine ljudi, saopćili su zvaničnici.

Advokat Osame Mursija rekao je da ga je policija uhapsila u njegovoj kući u gradu Zagazigu, a sigurnosni zvaničnici su potvrdili njegovo hapšenje, prenosi AFP.

Osama Mursi, koji je i sam advokat, optužen je u okviru grupnog suđenja, koje je već u toku, za krvavo rastjerivanje protestnog kampa u augustu 2013, kada je policija ubila stotine demonstranata, rekao je francuskoj agenciji advokat Abdel Moneim Abdel Maksoud.

Demonstranti su ubili i gotovo 10 policajaca tokom rastjerivanja demonstranata iz kampa u Kairu, navodi francuska agencija.

Osama Mursi treba u subotu da se pojavi na narednom ročištu grupnog suđenja, koje je počelo krajem 2015, rekao je advokat Maksoud, a prenosi Tanjug.

Neke od optužbi u tom sudskom procesu mogle bi da dovedu i do smrtne presude, napominje AFP, podsjećajući da su egipatski sudovi osudili na smrt stotine pripadnika Mursijevog pokreta Muslimanska braća, ali da su žalbeni sudovi preinačili mnoge presude.

Presude Mursiju

Među preinačenim presudama je i ona protiv Muhameda Mursija koja je donijeta na osnovu optužbi da je učestvovao u bjekstvu iz zatvora 2011. kada je bio opozicioni lider.

Egipatski kasacioni sud prošlog mjeseca odbacio je doživotnu zatvorsku kaznu Muhamedu Mursiju i naložio novo suđenje u slučaju u vezi s optužbama za špijunažu u korist palestinskog Hamasa.

Mursi će ostati u zatvoru zbog optužbi za špijunažu.

Sud je ranije odbacio smrtnu kaznu protiv Mursija u odvojenom slučaju, podsjeća Reuters.

Demokratski izabran nakon ustanka 2011. godine, Mursi je svrgnut s vlasti sredinom 2013, poslije masovnih protesta protiv njegove vladavine.

Uhapšen je zbog optužbi za podsticanje na nasilje sa smrtonosnim ishodom.

Mursi, viši čelnik Muslimanske braće, pobijedio je na prvim slobodnim izborima 2012, više od godinu nakon što je u protestu svrgnut dugogodišnji predsjednik Hosni Mubarak.

Vlasti su uhapsile hiljade čelnika i članova Muslimanske braće od svrgavanja Mursija 2013. godine.

Stotine članova tog pokreta osuđene su na smrt, iako su se mnogi žalili i uspjeli pobiti prvobitne optužnice.

Izvor: Agencije