Egipat optužio UN da ‘politizira prirodnu smrt’ Mursija

Muhamed Mursi je sahranjen u u utorak, dan nakon što je doživio srčani udar (EPA)

Egipat je otpužio Ujedinjene narode da pokušavaju “politizirati” smrt prvog demokratski izabranog predsjednika Muhameda Mursija, pozivajući na “nezavisnu istragu”.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Ahmed Hafez rekao je da “najsnažnije” osuđuje poziv Ruperta Colvillea, glasnogovornika Visokog komesarijata UN-a za ljudska prava, da se pokrene nezavisna istraga o Mursijevoj smrti.

Hafez je kazao da je to “namjerni pokušaj politiziranja slučaja prirodne smrti”.

Prvi zvanični komentari Egipta na Mursijevu smrt dešavaju se uslijed sve snažnijih osuda zatvorskih uvjeta u zemljama na Bliskom istoku.

Colville je u utorak pozvao na istragu o tome da li su zatvorski uvjeti u kojima je Mursi bio gotovo šest godina doprinijeli njegovoj smrti.

Srčani udar u sudnici u Kairu

“Nakon bilo koje iznenadne smrti u zatvoru mora uslijediti brza, nezavisna, detaljna i transparentna istraga, koju će voditi nezavisno tijelo, kako bi se utvrdio uzrok smrti. Postoji zabrinutost zbog uvjeta u zatvoru u kojima je bio gospodin Mursi, uključujući pristup adekvatnoj medicinskoj njezi, kao i pristup njegovim advokatima i porodici”, rekao je Colville.

Dodao je da istraga mora “obuhvatiti sve aspekte tretmana” prema Mursiju, kako bi se utvrdilo da li su uvjeti njegovog zatvaranja imali utjecaj na njegovu smrt.

Mursi je sahranjen u sklopu male porodične ceremonije rano u utorak, dan nakon što je doživio fatalni srčani udar u sudnici u Kairu, rekli su njegovi sinovi.

Mursi je svrgnut 3. jula 2013. godine, nakon što je bio na vlasti približno godinu dana, u udaru kojeg je organizirao sadašnji predsjednik Abdel Fattah el-Sisi.

Suđeno mu je po brojnim optužnicama i izrečeno mu je više smrtnih i dugogodišnjih zatvorskih kazni, a neka od suđenja još su bila u toku.

Izvor: Agencije