Egipat: Eksploatacija djece sve veći problem

Od revolucije egipatska ekonomija stagnira. Ujedno je i eksploatacija djece sve veći problem.

U zanatskim radionicama u Kairu radni uvjeti su loši. Zaštite na radu doslovno nema. 

Međutim, ovo je jedini izbor za tisuće siromašnih tinejdžera. U Egiptu se izučavanje zanata često smatra važnijim od školovanja.

“Radim ovdje zato što je obrazovanje za mene beskorisno. U školi nas ništa ne uče. Zarađujem 11 eura tjedno i od toga živim. Ovo je dobar zanat”, kaže 14-godišnji radnik Ashraf Adel. Oslabljena egipatska ekonomija uzrok je povećanja problema eksploatacije dece.

Projekt vraćanja djece u školu

U ovoj zemlji radi 1,6 milijuna djece, dok je 13 posto radne snage nezaposleno. Tri četvrtine nezaposlenih Egipćana imaju između 15 i 29 godina. 

Slabe mogućnosti za zapošljavanje mladih razlog su zbog kojeg veliki broj siromašnih obitelji ne školuje decu. Organizatori jednog projekta, međutim, ohrabruju obitelji da svoju djecu vrate u školu.

“Obiteljima dajemo poticaje od kojih koristi ima cijela obitelj. Nakon što im date deset kilograma riže, pod uvjetom da dijete pohađa barem 80 posto nastave, počinjete raditi na mijenjanju njihovih stavova i ponašanja. Od deset kilograma riže ili litre ulja korist će imati cijela obitelj”, kaže Nevine Othma iz Svjetskog programa za hranu.

Vršnjaci zavide zaposlenoj djeci

Međutim, surova stvarnost života u Kairu znači da zaposlenoj djeci vršnjaci često zavide.

“Za djecu je bolje da rade nego da kradu. Kad su zaposleni mogu sebi kupiti odjeću i nisu beskućnici koji žive na ulicama. Kad imaju plaću mogu pomagati i svojim roditeljima. Ne trebaju se stidjeti zbog toga što rade”, smatra vlasnik prodavaonice Mahmoud Helmy.

“Egipat ima zakone kojima se zabranjuje zapošljavanje djece, ali oni se ne provode. Smanjenje eksploatacije djece ovisi od ekonomskog oporavka, a on od političke stabilnosti, koja se tek treba vratiti”, javlja reporter Al Jazeere Bernard Smith.

Izvor: Al Jazeera