Egipat: Desetine mrtvih na utakmici

Igrači al-Ahlyja i dio njihovih navijača spas su potražili u svlačionici (AFP)

Najmanje 73 osobe su poginule, a 1.000 je ozlijeđeno u sukobima navijača nakon nogometne utakmice Egipatskog prvenstva između Al-Masrya i Al-Ahlya u Port Saidu, potvrdili su egipatski dužnosnici.

Muslimanska braća optužuju Mubarakove pristaše

Muslimanska braća su optužila pobornike svrgnutog egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka za nasilje na nogometnom stadionu u Port Saidu.

“Događaji u Port Saidu su planirani i to je poruka pobornika bivšeg režima”, rekao je zastupnik Esam al-Erian u priopćenju objavljenom na internet stranici Stranke slobode i pravde, političke organizacije Bratstva.

Predsjednik Donjeg doma egipatskog parlamenta, Saad el-Katatni je najavio da je za četvrtak sazvan vanredan sastanak radi tog nasilja.

Nakon što je klub Al-Masry iznenađujuće pobijedio vodeći egipatski klub al-Ahly sa 3:1, navijači pobjedničkog tima ušli su na teren te gađali kamenjem i bocama fudbalere i navijače suparničkog kluba. 

Većina žrtava umrla je od gušenja ili povreda glave. Dvojica igrača zadobili su lakše povrede. Igrači al-Ahlyja i dio njihovih navijača, spas su potražili u svlačionici. 

Navijači ova dva egipatska kluba imaju dugu istoriju krvavih sukoba, koji su posebno eskalirali posljednjih godina. Egipatski fudbalski savez do daljnjeg je suspendirao prvenstvo. 

Odsustvo policije

Nasilje na fudbalskim utakmicama učestalo je nakon revolucije u Egiptu zbog odsustva policije na stadionima.

Neredi su izbili kada su navijači nekoliko minuta poslije završetka utakmice upali na teren, prenosi AP. Među poginulima ima i pripadnika snaga sigurnosti, naveli su zvaničnici. Najmanje dva igrača su zadobila lakše povrede.

Sukobi suprotstavljenih navijačkih skupina započeli su odmah nakon što je sudac odsvirao kraj utakmice dvije trenutno najbolje egipatske momčadi.

Rawya Rageh, reporterka Al Jazeere iz Kaira, rekla je da su neredi česta pojava na utakmicama nakon revolucije, zbog nedostatka policijskih snaga.

“U sigurnosnom vakuumu koji je nastao nakon revolucije, policija je doslovno nestala sa ulica nakon zloglasnih postupaka tokom revolucije.”

Al Ahly je klub iz Kaira čiji su navijači poznati po brojnim izgredima. Egipatski fudbalski savez trenutačno je suspendirao prvenstvo do daljnjeg.

Nakon što su egipatski mediji objavili vijesti o sukobima u Port Saidu, otkazana je utakmica u Kairu između klubova Al Ismailija i Zamalek. Zbog toga su navijači Zamaleka u znak protesta zapalili dio stadiona u Kairu.

U međuvremenu, glavnokomandujući Vojnog vijeća, maršal Hussein Tantawi naredio je da dva helikoptera budu upućena u Port Said kako bi evakuirali igrače gostujućeg tima i njihove navijače, saopćili su vojni izvori. 

Helikopteri će takođe prevesti i povrijeđene u vojne bolnice, prenosi Reuters. 

Izvor: Al Jazeera i agencije