Egipat: Bivši predsjednik Mohamed Mursi uklonjen sa liste terorista

Mohamedu Mursiju se od svrgavanja 2013. godine sudilo po nekoliko optužnica (Reuters)

Najviši egipatski žalbeni sud uklonio je više od 1.500 imena sa zvanične liste terorista u toj zemlji, uključujući i svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija.

Kasacioni sud prihvatio je žalbe Mursija i još 1.537 optuženih protiv stavljanja njihovih imena na listu terorista, kazao je izvor iz suda, koji je želio ostati anoniman.

Među onima koji su se nalazili na listi terorista bio je i poznati bivši egipatski nogometaš Mohamed Abu Treika.

Egipatske vlasti optužile su ih da imaju veze s Muslimanskom braćom, koju su vojne vlasti 2013. godine proglasile terorističkom organizacijom.

Višestruke optužnice i presude 

Mursi (67) je demokratski izabran nakon revolucije u Egiptu 2011. godine.

Svrgnut je nakon velikih protesta i vojnog puča u julu 2013. godine.

Odslužio je samo jednu godinu četverogodišnjeg mandata, dok je organizacija kojoj je pripadao, Muslimanska braća, od tada zakonom zabranjena.

Mursiju se od svrgavanja sudilo po nekoliko optužnica.

U aprilu 2015. godine osuđen je na 20 godina zatvora, po optužnici da je naredio hapšenja i mučenja demonstranata koji su učestvovali u sukobima ispred predsjedničke palače 2012. godine.

U zloglasnom zatvoru Tora

U septembru 2016. godine osuđen je na dodatnih 25 godina zatvora, po optužnici da je prosljeđivao obavještajne podatke Kataru.

U decembru 2017. godine također je osuđen na tri godine zatvora, zbog vrijeđanja pravosuđa.

Sada je zatvoren u zloglasnom zatvoru Tora, poznatom i kao “Škorpion”, a organizacije za ljudska prava navode da ga egipatske vlasti drže u samici gotovo tri godine.

Izvor: Agencije