Egipat bi razmotrio azil za Fethullaha Gulena

Nekoliko zastupnika egipatskog Parlamenta pozvalo je Vladu u Kairu da odobri politički azil Fethullahu Gulenu (Reuters)

Premijer Egipta Sharif Ismail izjavio je kako egipatske vlasti do sada nisu dobile zvanični zahtjev za odobrenje azila Fethullahu Gulenu, lideru turske organizacije Fetullehaci, paralelne državne strukture (FETO-PDY), koji boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, ali je i dodao kako bi zvanični Kairo “razmotrio” ukoliko dobije takav upit, prenosi agencija Anadolija.

“Ništa nije potvrđeno zvaničnim kanalima o tom slučaju, ali ukoliko Gulen podnese zahtjev, to će biti razmatrano”, kazao je on nakon posljednje sjednice Vlade Egipta, prenosi egipatska novinska agencija MENA.

Ranije ove sedmice je nekoliko zastupnika egipatskog Parlamenta pozvalo Vladu u Kairu da odobri politički azil Gulenu, lideru organizacije za koju zvanična Ankara navodi kako stoji iza pokušaja vojnog udara 15. jula.

Opasnost od bijega

Takav prijedlog egipatski parlamentarci opisuju kao odgovor na to što je i Turska pružila utočište zabranjenoj egipatskoj opoziciji, a posebno članovima organizacije Muslimanska braća.

Turski ministar pravde Bekir Bozdag je ranije izjavio kako bi Gulen, čije izručenje je Turska zatražila od Sjedinjenih Američkih Država, mogao pobjeći u treću zemlju, i to neku od onih koja nema bilateralni sporazum o izručenju s Turskom.

Bozdag je za TV stanicu Haberturk naveo kako turske vlasti dobijaju podatke kako bi Gulen mogao napustiti SAD te kao primjere moguće destinacije naveo Egipat, Meksiko, Kanadu, Južnoafričku Republiku i Australiju.

Izvor: Agencije