Dvogodišnje dijete prvo oboljelo od ebole

Ebola se širi direktnim kontaktom sa tjelesnim tekućinama kao što je krv (Reuters)

Istražitelji vjeruju kako je haranje bolesti ebole na zapadu Afrike, bolesti koja je do sada usmrtila više od 960 osoba, počelo od jednog dvogodišnjeg djeteta iz zabačenog grada u Gvineji.

U izvještaju koji je objavio magazin New England Journal of Medecine (NEJM), stručnjaci, koji su eksperti u polju viralnih hemoralgičnih groznica, zaključili su kako je prvi slučaj ovog izbijanja ebole bilo dvogodišnje dijete koje je preminulo u gradu Gueckedou (Gvineja) u decembru.

Ovo mjesto se nalazi blizu granica Gvineje sa Sijera Leoneom i Liberijom gdje se bolest trenutno širi i smatra se epicentrom izbijanja bolesti.

Tim stručnjaka istraživao je uzroke širenja i intervjuirao pogođene porodice i ljude za koje se sumnja da imaju ebolu, te stanovnike sela gdje se ova bolest pojavila i odnijela ljudske živote. Također su pregledali i brojnu bolničku dokumentaciju.

Vjerovatno je da je dijete prvi slučaj, no nije jasno kako je ono (spol nije poznat) inficirano. Istražitelji vjeruju kako je radnik u bolnici virus prenio iz Gueckedoua u obližnja sela i tako izazvao epidemiju.

Širenje bolesti

Kako bi bolje razumjeli virus, stručnjaci su uzeli uzorke krvi od 20 pacijenata koji su hospitalizirani u ovom gvinejskom mjestu i obližnjim gradovima sa simptomima ebole (dijareja, povraćanje, krvarenje).

Iako je virus iz Gvineje 97 posto sličan onim varijantama evidentiranim u DR Kongu i Gabonu, vjeruje se da u ovom slučaju potiče iz Gvineje i da nije stigao u ovu državu iz neke druge.

Virus se sada raširio u Sijera Leoneu i Liberiji, a pojedini slučajevi evidentirani su i u Nigeriji.

Ebola se širi direktnim kontaktom sa tjelesnim tekućinama kao što je krv.

Izvor: Agencije