Oglasi

Dvije milijarde žena pretrpjelo seksualno uznemiravanje

Postotak žena koje su iskusile seksualno uznemiravanje znatno varira od zemlje do zemlje i kreće se od 50 do čak 90 posto.
Različite nacije imaju drugačije interpretacije seksualnog nasilja i uznemiravanjaEPA

Većina žena u svijetu doživjela je seksualno uznemiravanje, a procjenjuje se da je najmanje 75 posto svjetske populacije žena od 2,7 milijardi uzrasta 18 godina i starijih, odnosno najmanje dvije milijarde bilo izloženo toj pojavi.

Osim toga, podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju da je 35 posto žena, ili gotovo 930 miliona, iskusilo fizičko i(li) seksualno nasilje od partnera ili nevezano za to, prenosi Beta.

Procjenjuje se da postotak žena koje su iskusile seksualno uznemiravanje znatno varira od zemlje do zemlje i kreće se od 50 do čak 90 posto.

Različit pristup

Ove razlike u statistici proistječu i iz različitog pristupa u istraživanju, činjenice da različite nacije imaju drugačije interpretacije seksualnog nasilja i uznemiravanja, kao i različite prakse u prijavljivanju takvih slučajeva.

WHO upozorava da nivo nasilja prema ženama predstavlja veliki problem javnog zdravlja, kao i ozbiljno kršenje ljudskih prava žena.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.