Dvije Koreje zajednički će se kandidovati za domaćinstvo OI 2032.

Sportisti dvije Koreje zajedno su nastupili na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchangu (Reuters)

Južna i Sjeverna Koreja u srijedu su objavile da se namjeravaju zajednički kandidovati za domaćinstvo Olimpijskih igara 2032, što je ambiciozan projekt i još jedan pokazatelj sportske diplomatije nakon Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchangu.

Taj projekt, koji će iziskivati dosad neviđen nivo saradnje i međusobnog povjerenja između dviju zemalja, naveden je u zajedničkoj izjavi nakon sastanka na vrhu između sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong-una i južnokorejskog Moon Jae-ina u Pjongjangu, čije su najvažnije teme bile denuklearizacija i mir na Korejskom poluotoku.

“Jug i Sjever dogovorili su se o zajedničkom i aktivnom učešću na sportskim takmičenjima, među kojima su Olimpijske igre 2020, te o saradnji na kandidaturi za domaćinstvo Olimpijskih igara 2032”, kaže se u zajedničkoj izjavi, koju je prenijela Hina.

Zajednički hokejaški tim 

Na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu sportisti iz dvije Koreje zajedno su učestvovali u mimohodu na otvaranju, a imali su i zajedničku ekipu u ženskom hokeju na ledu.

Osim toga, Kim Jong-un poslao je svoju sestru Kim Yo-jong u Pyeongchang, a nakon toga su se južnokorejski i sjevernokorejski čelnici sastali tri puta.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomas Bach nedavno je izjavio da je otvoren za razgovor o zajedničkom nastupu sportista dvije Koreje na OI 2020. u Tokiju.

Izvor: Agencije