Dužnosnik iz Dubaija zatražio bombardiranje Al Jazeere

Saudijska Arabija, Bahrein, UAE i Egipat presjekli su veze i nametnuli blokadu Kataru 5. juna (Al Jazeera)

Viši sigurnosni dužnosnik u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) izazvao je osude nakon što je pozvao na bombardiranje Al Jazeere, medijske kuće sa sjedištem u Kataru.

U seriji objava na Twitteru, general pukovnik iz Dubaija Dhahi Khalfan pokrenuo je lavinu napada na Al Jazeeru, optužujući tu mrežu za bombaški i oružani napad na džamiju na Sinajskom poluotoku u petak.

“Koalicija treba bombardirati mašineriju koja poziva na terorizam… kanal ISIL-a, Al-Kaide i fronta Al-Nusre, terorističku Al Jazeeru”, napisao je bivši šef policije i sadašnji čelnik u Emiratima koji ima 2,42 miliona sljedbenika na društvenoj mreži Twitter.

“Koliko dugo će oni [Al Jazeera] remetiti sigurnost Egipta i arapskog svijeta”, napisao je on.

Montirana fotografija

Khalfan je zatim objavio fotografiju logotipa Al Jazeere, montiranog ispred likova Abu Bakra al-Baghdadija, lidera grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), bivšeg lidera al-Kaide Osame bin Ladena, lidera Hezbollaha Hassana Nasrallaha i 91-godišnjeg islamskog teologa Yusufa al-Qaradawija.

Yaser Abuhilalah, izvršni direktor kanala Al Jazeera Arabic, kazao je da Khalfan snosi “punu odgovornost za eventualni napad na Al Jazeeru ili njene uposlenike”.

“UEA treba odgovoriti [na Khalfanove komentare]. On nije samo građanin Emirata, već zvaničnik vlade te države”, kazao je Abuhilala za al-Quds al-Arabi u subotu.

Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat presjekli su veze i nametnuli blokadu Kataru 5. juna, optužujući ga za podršku terorizmu i veze s Iranom, što je Doha odbacila.

Od pokretanja medijske mreže prije 21 godinu, prostorije Al Jazeere su u nekoliko navrata bile meta bombardiranja ili zatvaranja u mnogim mjestima, uključujući Kabul, Bagdad i Gazu.

Izvor: Al Jazeera