Duterte prekida vojni sporazum sa SAD-om

Filipini, Vojska, Vojnici
Duterte kaže da će se raskidom sporazuma ograničiti i pristup filipinskih vojnika obuci u SAD-u (EPA)

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte najavio je da će raskinuti vojni ugovor o rotaciji snaga sa SAD-om, potpisan prije 20 godina, na šta je američki predsjednik Donald Trump reagirao rekavši da nema ništa protiv toga, prenosi agencije Tanjug.

Duterte je objavio u utorak da je donio tu odluku kako bi Filipini bili neovisniji u svojim odnosima s drugim zemljama, a s druge strane time će se ograničiti pristup filipinskih vojnika obuci u SAD-u, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Iako je američki ministar odbrane Mark Esper ocijenio tu odluku kao žalosnu, Trump je rekao da mu ne smeta i da s Duterteom ima dobre odnose.

Kako se navodi, odluka će stupiti na snagu za 180 dana.

Agencija dpa prije nekoliko je dana prenijela da su Filipini službeno obavijestili SAD da raskidaju sporazum o obrani iz 1999. godine, kako je objavilo je ministarstvo vanjskih poslova, unatoč upozorenjima da bi takav korak mogao narušiti sigurnost zemlje.

Duterte i ranije prijetio raskidom ugovora VFA

Obavijest o raskidu ugovora VFA (Visiting Forces Agreement) osigurava zakonski okvir za ulazak američkih snaga na Filipine radi obavljanja zajedničkih vojnih vježbi s filipinskim odbrambenim snagama, prenijela je Hina.

Američki vojnici također pomažu obavještajnim informacijama filipinske snage u borbi protiv krijumčarenja ljudi, kibernetičkih napada, trgovine drogom i terorizma.

Predsjednik Rodrigo Duterte prvi put je zaprijetio SAD-u raskidom ugovora kada je Washington ukinuo turističku vizu senatoru Ronaldu Dela Rosi, bivšem direktoru policije.

Dela Rosa je provodio u djelo Duterteovu politiku nulte stope tolerancije na droge, kojom je po kratkom postupku pogubljeno više od 5.000 osumnjičenih dilera i konzumenata droge. 

Izvor: Agencije