Ðukanović žestoko napao opoziciju

Milo Ðukanović izabran za nosioca izborne liste vladajuće koalicije na parlamentarnim izborima 14. oktobra (Reuters)

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Ðukanović izrazio je uvjerenje u pobjedu vladajuće koalicije na oktobarskim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori i žestoko optužio opoziciju, navodeći da se lažno predstavlja i da djeluje protiv države. 

On je novinarima rekao da je za Crnu Goru najbolje da je i dalje vodi DPS. 

“Niko osim DPS-a, zajedno sa koalicionim partnerima, ne može preuzeti teret odgovornosti za vođenje Crne Gore kroz iskušenja koja nam sleduju”, kazao je Ðukanović nakon što je izabran za nosioca izborne liste vladajuće koalicije na parlamentarnim izborima 14. oktobra. 

Evropska Crna Gora

DPS će na oktobarske izbore ponovo nastupiti u koaliciji s Socijaldemokratskom partijom, a taj savez bit će pojačan i Liberalnom partijom. 

Oni će na izborima nastupiti pod nazivom “Evropska Crna Gora”, čiji će izborni slogan biti “Naprijed Crna Goro”. 

Ðukanović je posebno žestoko kritizirao Demokratski front, koji predvodi bivši diplomata Miodrag Lekić, navodeći da tom opozicionom savezu na izborima neće pomoći ni agresivan politički marketing. 

“Nije dovoljno jednom četničkom vojvodi, jednom ambasadoru velikosrpskog nacionalizma i jednom kolumnisti najvećeg narko-klana na Balkanu, da se zaklone iza zvučne parole militarističko-demokratskog sadržaja kakav je Demokratski front, da bi pokušali da operu svoju prošlost i da zavaraju crnogorsko biračko tijelo”, kazao je Ðukanović. 

On je naveo da su u pitanju ljudi koju su moljakali po Briselu i Washingtonu da se Crnoj Gori ne dozvoli održavanje referenduma o državnom statusu. 

Prema njegovim riječima, Demokratski front nije ništa drugo do “tvorevina velikosrpskog nacionalizma koju čine partije koje propadaju”.

“Oni isti ideolozi velikosrpskog nacionalizma koji su ih raspoređivali na ambasadorska mjesta u ime tog nacionalizma, danas su ih sastavili u okviru Demokratskog fronta da pokušaju još jednom da sruše Crnu Goru”, kazao je Ðukanović.

Lider DPS-a je kritzirao i novoosnovanu Pozitivnu Crnu Goru, navodeći da je u pitanju još jedna stranka koja treba da, kako je naveo, prevari crnogorsko biračko tijelo. 

“Pozitivna Crna Gora je potrebna da bi se lažno predstavila crnogorskoj političkoj javnosti kao procrnogorska politička alternativa da bi odvojila dio crnogorskog biračkog tijela od koalicije ‘Za evropsku Crnu Goru’ i da bi kasnije pridodala te glasove velikosrpskom nacionalizmu okupljenom ispred Demokratskog fronta”, kazao je on. 

Bez dileme

Ističući da će vladajuća koalicija ostati na vlasti, Ðukanović je kazao da će Crna Gora u naredne četiri godine postati članica NATO-a i preći posljednje dionice puta ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. 

“Nemam nikakve dileme da će tokom sljedećeg mandata vlade, koju će predvoditi DPS, Crna Gora postati članica NATO-a. Naravno da ćemo nastaviti da odgovorno ispunjavamo i sve obaveze iz agende evropske integracije”, rekao je lider DPS-a. 

Izvor: Agencije