Đukanović: Zdravstveni sistem u Crnoj Gori spreman za izazov

Đukanović: 'Zdravstveni sistem je pokazao dobar nivo funkcionalnosti i taj nivo treba zadržati' (Anadolija)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je u petak da su građani te države pokazali disciplinu i visok stepen svijesti u borbi protiv korona virusa.

Đukanović je obišao Klinički centar Crne Gore, gdje su ga članovi Kriznog medicinskog štaba upoznali sa spremnošću i kapacitetima za prijem i liječenje pacijenata zaraženih bolešću COVID-19, prenosi Anadolija.

“Zdravstveni sistem je u datim uslovima pokazao dobar nivo funkcionalnosti i taj nivo treba zadržati i konstantno ga unapređivati u narednom periodu. U ovom trenutku zadovoljan sam visokim nivoom discipline i svijesti građana i odnosom prema donijetim mjerama”, rekao je Đukanović.

Također je rekao da se, na osnovu iskustava država u okruženju, Crna Gora mora pripremiti za najnepovoljnije scenarije koji se mogu pretpostaviti.

Izazovi u sljedećim danima

Dodao je da građani i nadležne institucije i u sljedećem periodu moraju zadržati nivo opreznosti, posebno vodeći računa o zdravstvenim radnicima.

“Obavijestio sam ih o naporima koje država i državni organi čine da pruže dalju podršku zdravstvenom sistemu. Ta podrška je sveobuhvatna i ubijeđen sam da neće trajati samo onoliko koliko traje opasnost od korona virusa nego da će država nastaviti da dograđuje neke svoje vitalne podsisteme, kao što je zdravstveni, za iskušenja, kojih neće manjkati ni u budućnosti”, rekao je Đukanović.

Direktor Kliničkog centra Jevto Eraković kazao je da zdravstveni sistem Crne Gore u predstojećim danima očekuju velika borba i požrtvovanost.

Kazao je i da su Klinički centar i zdravstveni sistem spremni za izazove koji slijede i konstatirao da sve što je dosad urađeno može poslužiti na čast zdravstvenom sistemu i Crnoj Gori.

Izvor: Agencije