Đukanović Vučiću: Ne spremam udar na medije

Đukanović smatra da će premijer Srbije pravilno dešifrirati rukopis tekstova u beogradskoj štampi (AP)

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović izjavio je u utorak, povodom napisa u beogradskoj štampi da priprema udar na nezavisne medije u Srbiji, da te konstrukcije zapravo ne “ciljaju” njega i da vjeruje da će premijer Srbije Aleksandar Vučić pravilno dešifrirati rukopis tih tekstova, koji veoma podsjeća na onaj iz 2003. godine.

“U pitanju je najobičnija glupost, i to, naravno, nema nikakve veze sa istinom”, istakao je crnogorski premijer u izjavi za Tanjug.

Kurir: Potvrda pisanja

Dnevnik Kurir saopćio je u utorak navečer da je Ðukanović, negirajući optužbe tog lista na njegov račun, zapravo te iste optužbe potvrdio.
“Gospodine Ðukanoviću, mi ne pišemo u šiframa, to je manir Darka Šarića. Objavu Vašeg recepta za pritiske na medije potvrdile su i naše kolege iz Crne Gore”, navodi Kurir u saopćenju za medije.

“Čini mi se da je to izraz obnovljene nervoze bezbjednosno-medijskih struktura, uzrokovane reformama koje Srbija sprovodi. Čak vjerujem da ova konstrukcija nije prevashodno namijenjena meni. Vjerujem da će moj kolega i prijatelj u Beogradu Aleksandar Vučić pravilno dešifrovati rukopis, koji veoma podsjeća na onaj iz 2003. godine”, upozorio je Ðukanović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Beogradska štampa objavila je, pozivajući se na neimenovani izvor, da crnogorski premijer priprema udar na nezavisne medije u Srbiji, koji, pored ostalog, uključuje diskreditaciju tih medija, etiketiranje nazivom “medijska mafija”, pakovanje lažnih afera i sudskih procesa, te prijetnje i prebijanja neposlušnih novinara.

‘Plan u četiri tačke’

Crnogorski premijer Milo Đukanović krenuo je u otvoreni rat sa srpskim medijima, kako bi ih stavio pod kontrolu i proširio svoj politički uticaj po planu u četiri tačke”, piše beogradski Kurir od utorka.

“Tačno je, Milo ima političke ambicije u Srbiji i želi da najdirektnije utiče na zbivanja u Srbiji – i u domaćoj politici, ali i na spoljnom planu, a za to su mu mediji neophodni. Da li je spremio obračun sa srpskim medijima? Verovatno jeste, jer je po istom principu obezbedio sebi apsolutni uticaj u Crnoj Gori.”

“Uvek koristi isti model: koje god novine da otvore aferu protiv njega, preko medija pod njegovom kontrolom krene diskreditacija glavnog urednika, onda Milo otvoreno te novine proglasi za ‘medijsku mafiju’, to je izraz koji je lično on skovao. Treći korak je pakovanje fabrikovanih afera i sudskih procesa protiv ‘neposlušnih novinara’, a zatim slede zastrašivanja, pretnje, prebijanja”, kaže izvor Kurira blizak vladajućoj strukturi u Crnoj Gori i dodaje:

“Setite se samo šta se sve prethodnih godina dešavalo novinarima Monitora, Vijesti i Dana, čiji su novinari u podgoričkoj Pobjedi, pod Đukanovićevom kontrolom, prvo na najgori način blaćeni, da bi ih otvoreno napao i sam premijer.”

Na naslovnici današnjeg Kurira dominira naslov: “Milo sprema udar na Srbiju”.

Vučić: Država je mnogo jača

“Sve ono što se pojavilo u javnosti u poslednjih deset dana, i što se atmosfere tiče, moj kolega Đukanović nije daleko od istine. Onima koji to rade ja niti mogu, niti hoću da ih upozoravam, jedino molim da ne potcenjuju državu, jer će reagovati brže i snažnije nego što mogu da zamisle”, rekao je Vučić.

“Varaju se svi oni koji misle da će kroz različite bezbednosne strukture i probleme uspeti da sruše državu Srbiju i da pobede državne organe”, istakao je premijer u odgovoru na pitanje Tanjuga da prokomentira reagiranje svog crnogorskog kolege na napise o njegovom navodnom planu da “udari” na nezavisne medije u Srbiji.

“Država je mnogo jača. Videćete u veoma kratkom vremenu pred nama”, kazao je Vučić i dodao da je zahvalan Đukanoviću na brizi koju pokazuje.

On je primetio da je u Srbiji uvijek bilo nešto teže baviti se politikom nego drugdje, ali našalio se, “kod nas to jeste veća čar”.

Premijer Srbije je naglasio da Srbija i Crna Gora imaju dobre i prijateljske odnose, na najvišem i najboljem mogućem nivou od kada je Crna Gora nezavisna drzava.

“Imam dobre i prijateljske odnose i sa predsednikom Vlade Đukanovićem i zahvalan sam na brizi koju pokazuje”, istakao je Vučić.

Izvor: Agencije