Đukanović: Nije mi misija protjerivati Srbe

Đukanović je rekao da je Crna Gora u proteklih 25 godina donosila odluke u skladu s nacionalnim interesom (EPA)

Premijer Crne Gore Milo Đukanović poručio je danas u Skupštini Crne Gore da njegova misija nije protjerati Srbe iz te države, te da mu to ne bi dozvolile institucije sve i kad bi to htio. 

On je danas u Skupštini, gdje je predložio nove ministre u Vladi, rekao da su Srbi građani države Crne Gore, koji tu trebaju živjeti zajedno sa svima drugima i da se osjećaju kao građani istog reda, prenosi Tanjug crnogorske medije.

Odgovarajući na navode zastupnika Nebojše Medojevića da je Crna Gora napravila krupne greške na važnim historijskim raskršćima, Đukanović je rekao da je država posljednjih 25 godina upravo na ključnim historijskim raskršćima donosila odluke u skladu s nacionalnim interesom.

Đukanović je kazao da se Crna Gora nije opredijelila za velikosrpski nacionalizam, već je 90-ih pokušala sačuvati zajedničku državu.

“Pogrešna je pretpostavka da smo imali neki bolji izbor koji su tada zagovarali on i njegovi politički istomišljenici, da se tada opredijelimo za samostalnost. Uvjeren sam, da smo tada krenuli putem nezavisnosti, Crna Gora bi gorjela kao Bosna i dijelovi Hrvatske i u tom požaru bi izgorjela ideja nezavisnosti Crne Gore”, kazao je Đukanović. 

Novi ministri

Parlament Crne Gore je potvrdio pet novih ministara u resorima pravde, prosvjete, zdravstva, kulture, rada i socijalnog staranja. Ministri su Budimir Šegrt, Predrag Bošković, Zoran Pažina, Pavle Goranović i Zorica Kovačević.

Tri mjesta bila su upražnjena nakon što je ministar kulture otišao u diplomatiju, ministar prosvjete postao gradonačelnik Podgorice, a ministar zdravlja zbog slučaja infekcije beba u Bijelom Polju dao ostavku.

Ministar rada prešao je u resor prosvjete. O rekonstrukciji se pregovaralo mjesecima unutar vladajuće koalicije.

Ekonomski rast

Novi ministri nisu dobili parlamentarnu podršku opozicije jer smatraju da državi ne treba rekonstrukcija, već smjena vlasti na novim izborima.

Predstavljajući nove ministrea, crnogorski premijer Milo Đukanović je rekao da je uvjeren kako su to kompetentni i stručni kandidati vladajuće koalicije.

Dodao je da je ključna preokupacija ove, ali i svake naredne vlade, kako dinamizirati ekonomski rast kako bi se stvorile pretpostavke za bolji standard građana.

“To je pitanje cjeline Vladine politike. Neću dužiti i ponavljati ono što znamo, da su ključne pretpostavke za realizaciju ovog cilja, prije svega pitanje uspješne reforme obrazovanja i vladavine prava”, rekao je Đukanović u Parlamentu.

Premijer je potvrdio da će i u nastavku rada Vlade pitanje unapređenja tempa razvoja Crne Gore biti osnovna preokupacija. Dodao je da je moguće obezbijediti dinamičniji ekonomski rast.

“Taj optimizam temeljimo ne samo na političkim proklamacijama, već na realnom uvidu na ono što su crnogorski resursi”, istakao je Đukanović.

“Vlada nezaposlenosti”

Predsjednik Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović, vladu je nazvao Vladom nezaposlenosti.

Istakao je kako je zaposlenost smanjena u odnosu na 2012. dok je porasla vrijednost potrošačke korpe, uz zamrzavanje plata i penzija.

Pajović je rekao da zbog loših rezultata Vlade neće dati podršku prijedlogu premijera za nove ministre. Istakao je da je Crnoj Gori potreban snažan zaokret.

“Dok ne budemo imali presude za korupciju i organizovani kriminal… dok ne pošaljemo poruku da nije dobar momak onaj koji uzima iz državnog budžeta, teško da možemo očekivati poboljšanja u sferi ekonomije”, poručio je Pajović.

Izvor: Al Jazeera i agencije