Državni vrh Srbije o pregovorima s Prištinom

Sastanak državnog vrha Srbije na kom se razgovaralo o novoj rundi razgovora Beograda i Prištine i evropskim integracijama završen je u srijedu u Beogradu oko 18 sati.

Sastanak je održan u zgradi predsjednika Srbije, a prisustvovali su premijer Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić, ministarka lokalne samouprave i regionalnog razvoja Verica Kalanović, ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić i direktor vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

Susret državnog vrha prethodi novoj rundi razgovora premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hashima Thacija u Briselu 22. februara.

Potvrđeno jedinstvo

Državni vrh Srbije i ovog puta je potvrdio jedinstvo u odnosu na ključna pitanja, Kosovo i evropske integracije, javlja iz Beograda Al Jazeerina reporterka Anne Marie Ćurčić.

Prema riječima Nikolićevog savjetnika Marka Đurića, ono na čemu će Beograd insistirati je formiranje zajednica srpskih opština na Kosovu.

“To bi omogućilo Srbima na području KiM-a da uživaju onakav stepen prava kakav dolikuje građanima Evrope u 21. veku”, zaključio je Đurić.

Al Jazeerina reporterka saznaje da je jedna od tema sastanka bilo i putovanje Vučića 20. februara u Njemačku, zemlju čiji bi stav mogao biti presudan za određivanje datuma za početak pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji (EU).

Izvor: Al Jazeera