U Jasenovcu održana službena komemoracija

Prigodnim programom u Spomen-području Jasenovac u nedjelju je održana službena komemoracija žrtvama ustaškog koncentracijskog logora, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u spomen na 22. april 1945. i proboj 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak.

Komemoraciji nisu prisustvovali predstavnici Srba i Jevreja, zbog, kako su naveli, neodlučnosti zvaničnog Zagreba da se obračuna sa korištenjem ustaških simbola.

Komemoraciji kod Kamenog cvijeta prisustvovali su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, Ivan Zvonimir Čičak, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koji su položili zajednički vijenac za žrtve u ime Predsjednice Republike, Hrvatskog sabora i Vlade. 

Tokom komemoracije nije bilo govora već je održan program u kojem su, nakon minute šutnje, učestvovali zbor Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) te dramski i muzički umjetnici, prenosi agencija Hina.

Ranije komemoracije

To je treće ovogodišnje okupljanje u Spomen parku Jasenovac. Dok je ovo pod pokroviteljstvom države, prethodna dva su održana ranije.

Predstavnici Jevrejske zajednice u Hrvatskoj to su učinili u petak prošle sedmice. Predstavnici Srba i antifašista su komemoraciju održali jučer. Njima se priključila delegacija opozicione Socijaldemokratske partije koju je predvodio predsjednik Davor Bernardić.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je poštu žrtvama u Spomen parku Jasenovac odala sama “u tišini”, u četvrtak.

Komemoracija jasenovačkim žrtvama se u tri, odnosno četiri kolone održava već treću godinu za redom. 

Na današnjoj komemoraciji prisutan je i hrvatski premijer Andrej Plenković. Delegaciju Hrvatskoga sabora vodi Gordan Jandroković koji je uoči početka komemoracije za hrvatske medije rekao da se nada da je ovo zadnja godina s više kolona u Jasenovcu.

Istovremeno je patrijarh srpski Irinej posvetio obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije u mjestu Mlaka, u općini Jasenovac, povodom obilježavanja Dana proboja jasenovačkih logoraša.

Prije toga, patrijarh Irinej služio je liturgiju, a molitvenom sjećanju na obilježavanje 73 godine od proboja jasenovačkih logoraša prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine bh. entiteta RS Nedeljko Čubrilović, ambasadorica Republike Srbije u Zagrebu Mira Nikolić te drugi zvaničnici. 

‘Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku’

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova saopćilo je da ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, koji je najavio da će u nedjelju posjetiti područje Jasenovca, nije u ovom trenutku dobrodošao u Hrvatsku zbog svojih tvrdnji da o njegovom dolasku u Hrvatsku “može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučivati hrvatski ministri”. Ministarstvo je notu u kojoj osuđuje tu Vulinovu izjavu uputilo Ambasadi Srbije u Zagrebu.

“Zbog gore citirane izjave ministar obrane Republike Srbije Aleksandar Vulin do daljnjega nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku”, stoji u saopćenju.

Jasenovac je od augsta 1941. do 22. aprila 1945. godine bio logor smrti, u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Poimenični popis žrtava logora navodi imena i podatke za 83.145 žrtava – 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece do 14 godina.

Najviše je u 1.337 dana postojanja logora stradalo Srba, Roma, Jevreja i Hrvata.

Izvor: Agencije