Oglasi

Dronovi i pametni gradovi u 2015.

Od pametnih rukavica i invalidskih kolica do online biznisa, svijet očekuje mnoge napredne tehnologije u 2015.

6EVXE1oUm3M

Dolaskom nove godine svijet se pita koje nas to nove tehnologije očekuju u 2015.

Jedna od tih je i rukavica satkana od vlakana sa optičkim senzorima koji nadziru zdravstvene funkcije osobe koja je nosi.

Njeni izumitelji tvrde da je ova tehnologija gotovo nevidljiva, što je čini pogodnom za svakodnevnu odjeću i otvara mogućnosti za primjenu u dizajnerskim primjercima.

"Moda se mijenja iz dana u dan. Jednom kada se razvije tehnologija kojom se optička vlakna mogu mijenjati ili prilagođavati godišnjem dobu, tada će ona zaista postati komercijalna“, kaže Patricia Duignan iz Smart Fabric Researcha.

Polijetanje bi u 2015. trebali doživjeti dronovi - male bespilotne letijelice kojima se upravlja daljinskim upravljačem.

Padom njihovih cijena letjelice postaju sve popularnije, ne samo kod profesionalnih snimatelja, već i kod amatera.

"Jako malo tih dronova je licencirano, što znači da možete doći u situaciju da dječak od 12 godina može upravljati takvom letjelicom i, kao što smo mogli vidjeti, dovesti je u zračni prostor iznad nekog aerodroma. Mislim da bi to mogao postati problem“, rekao je Windsor Holden iz Juniper Researcha.

Online biznis

Očekuju nas pametna invalidska kolica koja nadziru vitalne tjelesne funkcije, do čitavih pametnih gradova gdje milioni različitih senzora istovremeno analiziraju i obrađuju različite podatke, što pomaže u kontroli saobraćaja i ostalih komunalija poput vodovoda.

Ove godine bi se stotine miliona uređaja trebale spojiti putem interneta.

Očekuje se i procvat takozvanog "online biznisa", što u suštini predstavlja ljude koji pomoću interneta drugim ljudima direktno prodaju neku robu ili uslugu, od prijevoza u vlastitom automobilu do iznajmljivanja vikendice.

"To je softver koji spaja potražnju sa ponudom. Tako omogućava ljudima da iznajme nekretninu koju ne koriste često i kapitaliziraju svoje vlasništvo sigurno i efikasno“, kaže Nino Kader iz Spark Digitala.

Očekuje se da će popularnost porasti i biometrijskim skenerima, poput onih koji se već koriste u bankarstvu.

Takvi uređaji povećat će potražnju za sistemima zaštite privatnih podataka, što će u konačnici interent učiniti mnogo sigurnijom platformom za širenje i jačanje globalne povezanosti.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.