Dramatično topljenje glečera na Antarktiku

Za glečer Totten, dug 120 kilometara i širok 30 kilometara, do sada se vjerovalo da se nalazi u zoni izvan domašaja toplih struja (EPA)

Najveći glečer na istoku Antarktika, čiji bi nestanak mogao izazvati povećanje nivoa mora za šest metara, počeo se topiti usljed zagrijavanja okeana, upozorili su australski naučnici.

Za glečer Totten, dug 120 kilometara i širok 30 kilometara, do sada se vjerovalo da se nalazi u zoni izvan domašaja toplih struja, gdje je led stabilan i zaštićen od temperaturnih promjena.

“Na osnovu satelitskih podataka znali smo da glečer gubi na masi, ali nismo znali zašto”, izjavio je šef ekspedicije Steve Rintoul.

Temperaturne promjene

Naveo je da je temperatura vode oko glečera za 1,5 stepeni veća nego u ostalim zonama Južnog pola koje su obišli ovog ljeta.

“Činjenica da tople struje mogu doprijeti do glečera govori nam da je istočni dio Antarktika potencijalno izloženiji utjecaju globalnog zagrijavanja nego što smo mislili”, rekao je Rintoul.

Glečer Totten se svakako neće istopiti preko noći i izazvati brutalni porast nivoa mora, napomenuo je australski istraživač, ali je istakao važnost najnovijih podataka za sagledavanje posljedica temperaturnih promjena okeana na ledeni pokrivač.

Izvor: Agencije