DR Kongo: Više od 20 ljudi ubijeno na protestima

Demonstranti su zapalili sjedište vladajuće stranke u glavnom gradu (Reuters)

Sigurnosne snage u Demokratskoj Republici Kongo ubile su najmanje 26 osoba i hapsile demonstrante na protestima protiv Josepha Kabile, izvještavaju grupe za ljudska prava.

Nakon sinoćnjeg krvoprolića situacija je danas mirnija.  

Kabilin mandat istekao je u ponedjeljak u ponoć nakon što je 15 godina bio na poziciji predsjednika. On je odbio odstupiti s vlasti dok se ne održe novi izbori, što se možda neće desiti do 2018. godine.

Demonstranti su zapalili sjedište vladajuće stranke u glavnom gradu Kinshasi.

Human Rights Watch u svojim izvještajima strahuje da su vojne i policijske snage možda ubile više ljudi.

Ida Sawyer, saradnica HRW-a koja vrši istraživanja na terenu, izvještava na Twitteru da su se ubistva desila u Kinshasi, te Lubumbashiju, na jugu zemlje.

Stanovništvo također tvrdi da grupa Republikanska garda obilazi njihove domove i od vrata do vrata vrši pretrese, te hapsi mlade ljude. Vlasti su također blokirale najznačajnije društvene medije.

Nastavak razgovora

Očekuje se da se politički razgovori između vladajuće stranke i opozicije, koji su prekinuti za vikend, nastave danas uz posredovanje Katoličke crkve.  

Kabila, koji je na vlasti od 2001. godine, nakon atentata na njegovog oca, zahtijeva još jedan mandat, ali je Vrhovni sud presudio da on može ostati na vlasti do novih izbora, koji su odgođeni na neodređeno vrijeme.

Lider najveće opozicione stranke u Kongu Etienne Tshisekedi pozvao je na mirni otpor onome što je nazvao Kabilinim “državnim udarom”.

U saopćenju objavljenom na YouTubeu on je u utorak pozvao međunarodnu zajednicu i stanovnike Konga da ne priznaju Kabiline ovlasti.

Politički zastoj probudio je strahove od nemira u državama Srednje Afrike, koje su i dalje nestabilne i najsiromašnije zemlje svijeta.

Izvor: Agencije