Doživotni zatvor za bombu u avionu

Srpski pilot Vladimir Vodopivec uspio je sigurno spustiti avion uprkos tome što je eksplozija raznijela dio trupa (AP)

Vojni sud u somalskom glavnom gradu Mogadishuu osudio je na doživotnu kaznu zatvora dvojicu muškaraca proglašenih krivim za postavljanje bombe u zrakoplovu Daallo Airlines, kojeg je srpski pilot početkom februara uspio prinudno spustiti usprkos velikoj rupi u trupu letjelice.

Do eksplozije je došlo u Airbusu A321-111 somalske aviokompanije, u kojoj je bilo 75 putnika i članova posade, nedugo poslije polijetanja iz zračne luke Mogadishu početkom veljače, prenijela je agencija AP.

Pilot Vladimir Vodopivec (64), koji je upravljao tim zrakoplovom, uspio ga je sigurno spustiti u zračnu luku usprkos tome što je eksplozija raznijela dio trupa kod desnog krila.

Putnik isisan iz aviona

Bivši sigurnosni službenik zračne luke Abdiwali Mahmud Maow je osuđen zbog izrade bombe koja je izazvala eksploziju u zrakoplovu, a koja je bila sakrivena u laptopu. Drugi osuđeni, Arais Hashi Abdi osuđen je u odsustvu.

U eksploziji, za koju je odgovornost preuzela skupina Al-Shabab, poginuo je jedan putnik za kojeg se sumnja da je unio bombu u letjelicu.

Vlasti su imenovale somalskog državljanina Abdullahi Abbdisalama Borleha kao čovjeka koji je isisan iz aviona nakon eksplozije.

Njegovo teško opečeno tijelo pronađeno je 30 kilometara od glavnog grada Somalije.

Izvor: Agencije