Oglasi

Donji dom dopustio da tražioci azila dobiju zdravstvenu zaštitu

Nezavisni zastupnici i opozicijska Laburistička stranka glasali su za zakon, zadavši udarac vladajućoj konzervativnoj koaliciji.
Glasanje je praćeno glasnim odobravanjem aktivistaGetty

Australska vlada doživjela je sramotan poraz u parlamentu u utorak kad je donji dom Parlamenta glasao za mjeru kojom dopušta tražiocima azila pristup zdravstvenoj zaštiti, prvi takav poraz vlade u 68 godina.

Nezavisni zastupnici i opozicijska Laburistička stranka zajedno su glasali u prilog zakona sa 75 glasova prema 74, zadavši udarac vladajućoj konzervativnoj koaliciji, koja mnogo zaostaje prema anketama uoči izbora koji bi trebali biti održani u maju.

'Glas za humanost'

"Divno je vidjeti da australski parlament konačno glasa za humanost", napisao je na Twitteru Behruz Buhani, Iranac koji boravi u australskom logoru u Papui Novoj Gvineji pozdravljajući donošenje zakona. "Mnogi ljudi sretni su što će konačno dobiti medicinsku njegu", dodao je.

Glasanje je praćeno glasnim odobravanjem aktivista koji su stajali na javnoj galeriji u parlamentu.

Međutim, mjeru mora odobriti i gornji dom kako bi ona postala zakon.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.