Donald Trump otvara front i protiv guvernera

Trump je poručio da će slušati preporuke stručnjaka (EPA)

Otvara se novo pitanje u Sjedinjenim Američkim Državama, zapravo potencijalni problem, a to je odnos predsjednika Donalda Trumpa i guvernera saveznih država glede strategije u borbi protiv korona virusa, a osobito kad je riječ o otvaranju zemlje.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo danas je rekao kako on i guverneri onih saveznih država koje su u bližem okruženju (New Jersey, Connecticut, Rhode Island, Massachusetts) razgovaraju i dogovaraju zajednički pristup otvaranju ekonomije, sve u ovisnosti o stanju na terenu.

Međutim, Trump se ne slaže te na Twitteru objavljuje: 

“To je predsjednikova odluka iz mnogo razloga. Administracija i ja blisko surađujemo s guvernerima i to će se nastaviti. Odluka koju ja donesem, u suradnji s guvernerima i drugima, bit će uskoro objavljena!”

Nakon toga dodaje u drugom tweetu:

“Kako bi stvorili sukob i konfuziju, neki lažni mediji kažu da će odluka biti na guvernerima da otvore savezne države, a ne na predsjedniku i federalnoj vladi. Treba u potpunosti razumjeti da je to nekorektno!”

Tu smo, dakle, danas kad je riječ o Trumpu i guvernerima. Problem je u tome što se mnogi od njih nisu složili s predsjednikom kad je iznio ideju da se zemlja otvori na Uskrs, pa su odlučili sami donositi odluke za svoje savezne države.

Trump je kasnije povukao tu ideju, a sada je 1. svibnja datum o kojem priča. Naravno, ima mnogo republikanskih guvernera koji će bez pogovora poslušati sve što Trump kaže ili neće učiniti ništa ako Trump ne kaže ništa o nekom problemu. 

Oprezni optimizam

U međuvremenu, ima nešto optimizma u vezi sa zarazom zato što već tri dana ne raste broj hospitaliziranih u New Yorku, gdje bilježimo pad u dnevnom broju smrtnih slučajeva. Jučer 571 smrtni slučaj, a prekjučer 671.

Na razini Sjedinjenih Američkih Država u petak je bilo 35.000 novozaraženih, a u nedjelju 29.000. Dosad ukupno 562.500 s više od 22.000 umrlih.

Oprezni optimizam da bi razina zaraženih korona virusom u SAD-u mogla biti stabilizirana i nakon toga da bi mogla početi opadati nešto je umanjen zbog sve veće brige da bi mjere za otvaranje ekonomije mogle uzrokovati novi val širenja zaraze.

Medicinski stručnjaci smatraju da bi početkom svibnja pojedini dijelovi Sjedinjenih Američkih Država koji su prilično pošteđeni velikog broja zaraženih mogli polako početi s otvaranjem uz svjesnost da bi pojedine restrikcije mogle potrajati mjesecima.

Međutim, nakon što je u nedjelju izjavio: “Da se ranije pokušalo spriječiti širenje korona virusa u Americi, moglo se spasiti više života”, vodeći stručnjak, dr. Anthony Fauci, ključni član radne skupine za korona virus u Trumpovoj administraciji, mogao je svoje ime noćas vidjeti u Trumpovom retweetu, u kojem je i poziv za njegovo otpuštanje.

Situacija je onakva kakva jest

Sada se postavlja logično pitanje hoće li Fauci ostati u radnoj skupini Bijele kuće za borbu protiv korona virusa i hoće li Trump pokušati okriviti njega za kasnu reakciju u Americi?

Fauci kaže da stručnjaci gledaju na stvari isključivo s medicinskog stajališta.

“Mi dajemo preporuke. One se često prihvaćaju. Ponekad ne! Situacija je onakva kakva jest”, izjavio je vodeći američki infektolog.

Trump bi volio početi otvaranje zemlje početkom svibnja i kaže da će to biti najteža odluka koju će donijeti u životu. Poručio je da će slušati ono što mu stručnjaci preporuče. No, Fauci je vodeći stručnjak, poziv za čije je otpuštanje Trump podijelio na društvenoj mreži.

Fauci je već dugo na udaru desničara koji podržavaju Trumpa i koji misle da je vodeći američki infektolog podmetnut kako bi javnost okrivila Trumpa za stanje u Americi u vrijeme zaraze. Fauci je često morao, nakon Trumpovih kontroverznih izjava, davati stručna mišljenja o korona virusu koja su u suprotnosti s prethodnim izjavama američkog predsjednika.

Izvor: Al Jazeera