Ðokovićevo otvoreno pismo: Izvinjavam se

Ðoković kaže da je, zbog adrenalina nakon osvajanja pete titule u Indian Wellsu, dao komentar koji ne oslikava najbolje njegov ugao gledanja (EPA)

Najbolji tenisač svijeta Novak Ðoković uputio je otvoreno pismo nakon bure koja se podigla njegovom izjavom da bi tenisači, možda, trebali zarađivati više od tenisačica.

Ðoković je istaknuo kako je, zbog adrenalina ili euforije nakon osvajanja rekordne pete titule u Indian Wellsu, dao komentar koji ne oslikava najbolje njegov kut gledanja.

“Kao što sigurno znate, veoma mi je stalo do toga da se profesionalni tenis dalje razvija i, kad to kažem, u glavi su mi interesi svih igrača. Zbog tenisa sam ovo što jesam danas i osetio sam potrebu da iskažem svoj stav o poštenijoj i boljoj distribuciji nagradnog fonda među svim igračima – teniserkama i teniserima.”

‘Svi trebaju biti ravnopravno nagrađeni’

“Zajedno treba da se borimo za bolje uslove za sve igrače. Poslednje što sam imao na umu je da se moj stav pretvori u borbu polova i priču o razlikama u nagradama, jer je moj stav da svi teniseri i teniserke treba da budu ravnopravno nagrađeni za svoju igru i napore koje ulažu”, napisao je Ðoković.

Dodao je kako voli tenis jer mu je dao mogućnost da pomogne drugima pred kojima je dug put do ostvarenja snova.

“Ovo je ono što mislim na tu temu i izvinjavam se onima koji su me razumeli na drugačiji način”, poručio je tenisač iz Srbije, prenosi Tanjug.

Cijelu priču prvi je pokrenuo izvršni direktor turnira u Indian Wellsu Raymond Moore izjavom kako se tenisačice “šlepaju” uz tenisače.

Upitan da prokomentira Mooreove izjave, Đoković je kazao kako je to “osetljiva i delikatna tema”.

Moore podnio ostavku

“Žene zaslužuju poštovanje i divljenje za ono što rade, a jednaki nagradni fondovi bili su glavna tema u tenisu u prethodnih sedam-osam godina. Bio sam deo tog procesa i razumem koliko je snage i energije WTA uložio kako bi se došlo do toga”, prenio je Đokovićeve riječi B92.

“Na tome im aplaudiram, najiskrenije. Borili su se za ono što zaslužuju i uspeli su da se izbore. Sa druge strane, mislim da bi ATP morao da se bori za više jer statistike pokazuju da na muškim mečevima ima mnogo više gledalaca. To je jedan od razloga zašto bi možda mi trebalo da budemo više nagrađeni. Ali opet, ne možemo da se žalimo jer i naši nagradni fondovi su sjajni. Ne znam na šta je tačno Moore mislio kada je to govorio, ali ovako ja gledam stvari.”

Moore je kasnije podnio ostavku, a Đokovićeva izjava nije naišla na pozitivan odjek u javnosti pa su kasnije stigle brojne negativne reakcije. S Ðokovićem se nisu složili Andy Murray, Serena Williams, Martina Navratilova i drugi.

Izvor: Agencije